Najnovije

RASPAD AMERIKE U TOKU PANDEMIJE KORONA VIRUSA: Devet država SAD proglasilo nezavisnost? Od sada će o ovome odlučivati samostalno!

Kriza oko panmdemije neće biti gotova pre pronalaska vakcine za isti, ocenjuje guverner NJujorka.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

NJujork, NJu DŽerzi, Konektikat, Pensilvanija, Delaver, Rod Ajlend, Kalifornija, Oregon i Vašington napravili savez za borbu protiv koronavirusa. Oni će donositi odluke nezavisno od Donalda Trampa jer on želi da ukine mere protiv širenja zaraze

Amerika je tokom epidemije koronavirusa počela da se cepa. NJujork i još osam država napravili su savez za borbu protiv smrtonosnog virusa koji će biti nezavisan od federalne vlade.

Taj pakt je sklopljen jer predsednik SAD Donald Tramp planira da u celoj zemlji uskoro ukine mere protiv širenja zaraze, čemu se protive države sa najvećim brojem obolelih.

Svako za sebe

Povod za proglašenje nezavisnosti, kako to američki mediji nazivaju, dao je sam Tramp u ponedeljak. On je izjavio da kao predsednik ima apsolutnu vlast, i da on, i isključivo on, ima moć da upravlja krizom nastalom usled epidemije, te tako i da donese odluku o otvaranju Amerike za biznis.

- Ja, ne guverneri država, donosim konačnu odluku o tome kada će SAD ublažiti i ukinuti mere za suzbijanje koronavirusa. Kad je neko predsednik SAD, on ima apsolutnu moć - naglasio je Tramp.

To, međutim, nije dobro prihvaćeno, prvenstveno među guvernerima Demokratske partije.

Najglasniji je bio Endru Kuomo, guverner NJujorka, države koja je najteže pogođena epidemijom. On je sa osam guvernera i partijskih kolega napravio pakt protiv Trampa. U taj savez ušlo je šest država na Istočnoj obali, koje se nalaze oko NJujorka - NJu DŽerzi, Konektikat, Pensilvanija, Delaver i Rod Ajlend, ali i tri države na Zapadnoj obali - Kalifornija, Oregon i Vašington.

Kuomo, koji je u sukobu s Trampom od izbijanja epidemije, kaže da je pakt napravio radi boljeg upravljanja i koordinisanja krizom, budući da je federalna vlada od početka ostavila savezne države da se same snalaze kako znaju i umeju.

- Prema ustavu, Amerika nema kralja već predsednika. Kad kažete da imate totalnu vlast u zemlji zato što ste predsednik, to je apsolutizam - istakao je Kuomo.

Prema njegovim rečima, guverneri su sami doneli odluke o merama za suzbijanje koronavirusa, a ne federalna vlada.

- Zašto Tramp sad hoće da ima poslednju reč o ukidanju mera kad ih on nije ni nametnuo. Odluka o rigoroznim merama prepuštena je guvernerima, od države do države. Sada o ukidanju on hoće da odlučuje. To nema nikakvog smisla - objasnio je guverner NJujorka.

Nema ukidanja mera

On je istakao da nije saglasan s Trampovom analizom o stanju u zemlji, te da predsednikova priča kako Amerika uskoro treba da bude otvorena za biznis nema veze s realnošću.

- Moramo da shvatimo da ukidanje mera, koje svi silno želimo, predstavlja veoma delikatno pitanje. Nisam siguran da je najgore prošlo, bar kad je NJujork u pitanju. Moramo napraviti neki balans. Neki gradovi će sigurno polako početi da ublažavaju mere, ali sasvim sigurno cela država

NJujork to još ne sme da uradi. Stoga Trampova izjava da će američka ekonomija ubrzo biti pokrenuta nema nikakvog smisla. Ukoliko donese bilo kakvu meru, poput preuranjenog ukidanja mera, i time potencijalno ugrozi živote NJujorčana, odgovaraće na sudu - naglasio je Kuomo.
Guverner NJujorka, u kojem je registrovano 195.655 zaraženih, što je trećina od ukupnog broja u SAD, i 10.056 mrtvih, odnosno skoro polovina ukupnog broja žrtava u Americi, kaže da je verovatno najbolje upoznat sa virusom.

- Ne verujem da će ova kriza biti u potpunosti gotova pre nego što se pojavi vakcina protiv koronavirusa. Za to je potrebno 12 do 18 meseci - zaključio je Kuomo.

Makron vodi rat sa virusom, ali i za politički opstanak! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA