Najnovije

TRAMP ZAPENIO, PA ZABRINUO SVE: Šta će naredbe o prekidu finansiranja SZO značiti za svet!

U svetu je zabeleženo više od dva miliona slučajeva zaraze koronavirusom. Od kovida 19 je preminulo više od 127.000 ljudi, a oporavilo se skoro 500.000. Predsednik SAD Donald Tramp tražio je da SAD privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije. Privremena bolnica u Vuhanu, izgrađena posebno za pacijente sa koronavirusom u februaru, zatvara se.

Predsednik SAD Donald Tramp (Foto: whitehouse.gov)

SZO: Ostaviti po strani sve optužbe dok traje borba

Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije za kovid 19 Dejvid Nabaro pozvao je da se bilo kakve optužbe protiv organizacije ostave sa strane dok se virus ne pobedi, pošto je američki predsednik Donald Tramp rekao da je svojoj administraciji naložio da privremeno obustavi finansiranje SZO.

Slovenija počinje nasumično testiranje stanovništva

Slovenija će izvršiti nasumično testiranje stanovništva da bi dobila pouzdanu procenu obima epidemije, što će uključivati i testove na antitela, izjavio je direktor Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u LJubljani Miroslav Petrovec.

Agencija STA navodi da će reprezentativni slučajni uzorak populacije činiti između 1.000 i 1.500 ljudi. Testiranje će, verovatno, početi sledeće nedelje, kaže Petrovec.

Ono će se sprovoditi u celoj državi, tako što će tehničari ići u kućnu posetu ljudima koji pristanu na test i uzimati bris iz nosa kako bi utvrdili prisustvo virusa, kao i serološki test na antitela.

Nemačka produžava granične kontrole

Nemačka će još 20 dana produžiti granične kontrole koje je uvela usled pandemije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu.

Kontrole su uvedene pre mesec dana na prelazima ka Austriji, Francuskoj, Luksemburgu, Danskoj i Švajcarskoj.

Na prelazima ka Belgiji i Holandiji nema kontrola, ali je u tim delovima Nemačke pojačana kontrola na prostoru od 30 kilometara od granice.

Više od 1.000 žrtava u Švedskoj

U Švedskoj je u poslednjih 24 sata broj smrtnih slučajeva od kovida 19 premašio hiljadu i iznosi 1.203.

Nemačka planira da produži trajanje mera

Nemačka namerava da produži meru privremenog distanciranja do 3. maja, navodi se u nacrtu predloga koji su dogovorili kancelarka Angela Merkel i 16 guvernera nemačkih pokrajina, a u koji je agencija Rojters imala uvid.

Prema tom predlogu, 4. maja bi počelo postepeno otvaranje škola, gde bi prednost imali učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, dok bi dnevni centri za brigu o deci i dalje ostali zatvoreni.

Broj zaraženih koronavirusom u svetu premašio je dva miliona, dok je više od 127.000 umrlih, pokazuju podaci Univerziteta "DŽon Hopkins".

Dok pojedine Evropske zemlje počinju sa ublažavanjem restriktivnih mera, predsednik SAD Donald Tramp tražio je da SAD privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije.

U SAD je najviše preminulih, 25.000, a broj smrtnih slučajeva je udvostručen za samo sedam dana. Zaraženih je više od 600.000.

Broj žrtava u NJujorku, žarištu u SAD, premašio je 10.000 nakon što su zdravstvene vlasti u bilans ukupnih smrtnih slučajeva dodale i više od 3.700 osoba za koje se sumnja da su umrle od kovida 19, ali nisu testirane.

U Italiji je preminulo više od 21.000 zaraženih.

U Španiji su za jedan dan preminule 523 osobe, što je pad u odnosu na prethodni dan, kada je zabeleženo 567 smrtnih slučajeva.

Međutim, u Nemačkoj i Rusiji se beleži porast broja slučajeva koronavirusa.

Zatvara se privremena bolnica u Vuhanu

Privremena bolnica u Vuhanu, koja je izgrađena posebno za pacijente sa virusom Kovid-19 u februaru, zatvara se.

Iz te bolnice je u utorak poslednjih četvoro pacijenata prebačeno na dalje lečenje u bolnicu DŽongnan na Univerzitetu Vuhan, a u bolnici je sprovedena temeljna dezinfekcija. 

Što se tiče regiona, u Republici Srpskoj je potvrđeno novih pet slučajeva virusa, čime je broj zaraženih povećan na 458.

U Federaciji BiH registrovano je 14 novozaraženih, što je sa obolelima u Republici Srpskoj ukupan broj obolelih u BiH povećalo na 1.097.

Slovenačka vlada saopštila da je od kovida 19 umrlo još pet osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povećan na 61.

Prema najnovijim podacima u Crnoj Gori je zvanično potvrđeno još pet novih slučajeva, što je broj obolelih povećalo na 288.

Danas je potvrđena smrt starije žene iz Splita, koja je 32 žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

Šta je američki obaveštajac otkrio o koronavirusu saznajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA