Najnovije

DARIJA KISIĆ: Sastao se novi krizni štab, ove tri mere će biti pojačane

Čak 4.873 osobe u Srbiji su zaražene korona virusom, od toga više od 20 odsto je u Nišu.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević (Foto: Vlada Srbije)

Zbog toga je oformljen novi krizni štab, koji je rano jutros imao sastanak kako bi analizirao situaciju u ovom gradu.

- Analiza je i prethodnih dana pokazala da je ovo region zemlje gde imamo najveće stope učestalosti, a u ostalim je stabilna situacija. Zato smo oformili novi štab, jutros smo se sastali i napravili analizu epidemiološke situacije. Žarišta su i u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici i u gerijatrijskim ustanovama. Obišli smo ih, inicirali smo naredne mere, koje za cilj imaju da se epidemijsko širenje bolesti smanji - objasnila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje, koliko je prevoz obolelih u niški klinički centar otežan, dr Kisić kaže:

- Prevoz svih je već urađen, u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici ih je sedam obolelih, u gerijatrijskim centrima je 151 zaražena osoba, sve su one juče transportovane u KC Niš. Većina imaju blage simptome bolesti, a ako dođe do komplikacija, dobiće adekvatan tretman - dodala je dr Kisić.

U ovom momentu Niš može da odgovori svim kapacitetima, a ima trenutno veći priliv pacijenata nego do sada, jer je virus ušao u niške institucije.

- Sada prvo suzbijamo posledice, da prepoznamo ljude koji imaju infekciju da bi se zbrinuli. Naknadna istraživanja će pokazati o čemu se radi, ali svi faktori dolaze u obzir - od posetioca u tim zdravstvenim ustanovama... Napravićemo pojedinačna istraživanja kako je virus ušao u ove institucije - rekla je Darija Kisić Tepavčević.

- Epidemiološku situaciju držimo pod kontrolom, mi držimo sve na nekom stabilnom nivou, fokusirani smo na nova žarišta koja se pojedinačmno pojavljuju, vidi se kraj, bićemo relaksirani kada broj zaraženih bude nula. Očekuju se relakacija mera kod nas, ali treba da se strpimo i da svu snagu usmerimo na borbu protiv virusa - objasnila je ona.

Analizirajući celokupnu situaciju, krizni štab je doneo odluku da se pojačaju sledeće tri mere:

- Povećaćemo testiranje, to prati intenzivno istraživanje kontakata i neizbežna izolacija osoba kod kojih je potvrđen virus.

- Radimo sve da se virus ne proširi dalje. Intenzivirali smo sve mere i aktivnosti. Kada je u pitanju obim testiranja, i do sada su testirane osobe koje treba da su testirane, nekada je dolazilo do zastoja u dobijanju rezultata, a pravovremeno dobijanje rezultata je osnova za borbu protiv ove bolesti - dodala je.

Epidemija nestaje već za nekoliko nedelja! Prognozu francuskog profesora pročitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA