Najnovije

DRAMATIČNO U ZALIVU: Iranska mornarica opkolila američke ratne brodove, a onda je usledio strahovit odgovor! (VIDEO)

Američka mornarica tvrdi da je gotovo desetak iranskih brodova izvršilo "opasne i uznemirujuće prilaze" nadomak nekoliko američkih brodova koji su u sredu bili angažovani na vežbama u Persijskom zalivu.

Dramatično u Zalivu (Foto: printskrin)

Prema izjavi Centralne komande američkih mornaričkih snaga u Bahreinu, 11 plovila mornaričkih snaga Iranske revolucionarne garde (IRGCN) u sredu su opkolili nekoliko američkih ratnih brodova angažovanih na vežbama u severnom Persijskom zalivu.

- IRGCN brodovi su više puta prolazili ispred i iza američkih brodova izuzetno blizu i pri velikim brzinama - kaže se u saopštenju, napominjući da su neki prošli unutar 50 metara od pramca ekspedicionog mobilnog baznog broda "USS Levis B. Puller"  i na 10 metara od "USCGC Maui", presretača obalske straže SAD, klase "Island".

Ostala američka plovila bili su raketni razarač "USS Paul Hamilton", patrolni brodovi "USS Firebolt" i "USS Sirocco", presretač obalske straže "USCGC Vrangell". Mornarica napominje da su bili angažovani u operacijama u međunarodnim vodama sa helikopterima američke vojske  "AH-64E Apache".

Razarač sa vođenim raketama "USS Paul Hamilton" (DDG 60)  sprovodi zajedničke operacije interoperabilnosti radi podrške pomorskoj bezbednosti u zoni operacija Pete flote SAD. Prema američkoj mornarici, njihove posade izdale su višestruka upozorenja preko radija, eksplozijama sa brodskih zvučnika i sa dalekometnim zvučnim razglasima, pa je iranskim brodovima trebalo otprilike sat vremena da shvate poruku i da se povuku.

- Opasne i provokativne akcije IRGCN-a povećale su rizik od donošenja pogrešne odluke i sudara, nisu u skladu sa međunarodno priznatom Konvencijom o međunarodnim propisima za sprečavanje sudara na moru pravilima na putu ili međunarodno priznatim pomorskim običajima, i nisu u skladu sa obavezom poštovanja međunarodnog prava da postupaju u skladu sa poštovanjem bezbednosti drugih plovila u tom području - javila je američka mornarica.

Video snimak koji američka Peta flota deli na društvenim mrežama prikazuje dva iranska plovila koja prolaze ispred nekoliko američkih ratnih brodova, koji u odgovoru na to šalju bučna upozorenja putem razglasa.

SAD izvode vojne operacije u Persijskom zalivu od kraja marta, a jurišni brod "USS Bataan" i njegova bojna grupa stigli su u Zaliv početkom aprila. To područje je postalo međunarodna tačka sukoba, jer se nalazi između regionalnih rivala Irana i Saudijske Arabije, od kojih je poslednji saveznik SAD, a veliki deo svetske trgovine naftom prolazi ovim plovnim putem, kroz Pesrijski zaliv i Hormuški prolaz.

Haftarove snage osule vatreni oganj na gnezdo plaćenika! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA