Najnovije

HRVATI PONOVO DIVLJAJU: Ustaški grafiti na spomeniku žrtvama zločina! Ovo je postala redovna pojava

Nepoznati počinioci su između 12. i 13. aprila grafitima išarali spomenik žrtvama ustaškog masakra u selu Banski Grabovac kod Petrinje.

Ustaški grafit (Foto: Jutjub)

Osim na metalnim pločama na spomeniku ustaški grafiti ispisani su i na postolju gde se polažu venci.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je da ispisivanje ustaških grafita u banijskom selu Banski Grabovac odavno postala redovna pojava u Hrvatskoj.

- Na spomeniku žrtvama ustaškog terora crnim sprejom ispisane su srbomrzačke i monstruozne poruke ''Srbe na vrbe'', ''Za dom spremni'', ustaško slovo ''U'' ''Pozdrav iz Petrinje'', i ''HOS'' - naveo je Linta dostavljenoj medijima.

Grafiti su se pojavili u selu kod Petrinje u kojem su od 24. do 26. jula 1941. godine ustaše izvršile stravičan pokolj i masakr 1.285 Srba iz Banskog Grabovca i okolnih sela, a Linta kaže da su "ustaške snage i za vreme pandemije korona virusa nastavile da šire divljačku mržnju prema preostalim Srbima i svemu što je srpsko".

- Širom Hrvatske mogu se videti desetine hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje čiji je cilj širenje straha među malobrojnim Srbima, veličanje zločinačke ustaške ideologije, rehabilitacija NDH i ustaškog pokreta i negiranje genocida koji je počinjen nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata - naveo je Linta.

Apsolutno je jasno da vlast neće pronaći nalogodavce i počinioce ovog zločina mrženje, kaže Linta a kao glavni razlog navodi činjenicu da je "ustaštvo i NDH stvarni temelj današnje Hrvatske a ne antifašizam kako to hrvatski zvaničnici povremeno govore zbog međunarodne zajednice".

Dve farmaceutske kuće najavile vakcinu za Kovid-19! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA