Najnovije

Kinesko potrošačko tržište se oporavlja od pada izazvanog koronavirusom

Rast prihoda od prodaje kod 5.000 glavnih prodavaca u martu porastao je za 15.8 procenata u odnosu na februar, a dodatno je poboljšan u aprilu.

Mušterije kupuju u tržnom centru u kineskom Šangaju, 11. aprila 2020. godine.

Zvaničnik Ministarstva kineske trgovine izjavio je u četvrtak da se potrošačko tržište u zemlji oporavlja od pada izazvanog koronavirusom.

Kako se situacija u kontroli i sprečavanju epidemije u zemlji i dalje poboljšava, potrošačko tržište se zagreva, pri čemu se očigledno povećava prodaja, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Ministarstva trgovine Gao Feng.

Gao je rekao da je rast prihoda od prodaje kod 5.000 glavnih prodavaca u martu porastao za 15.8 procentnih poena u odnosu na februar, a zatim je poboljšan u aprilu.

Maloprodajna prodaja u zemlji opala je za 20,5 odsto u poređenju sa prvim dva meseca u godini, obično u doba porasta potrošnje, u poređenju sa povećanjem od 8 odsto u decembru. Pad je nastao usled nove epidemije koronavirusa tokom koje je vlada produžila praznik Lunarne nove godine i savetovala stanovnike da ostanu kod kuće.

Prodaja u maloprodaji, BDP i drugi ekonomski pokazatelji za prvi kvartal trebali bi da budu objavljeni u petak.

Gao je rekao da je u kratkom roku pandemija nanela udarac globalnoj ekonomiji i lancima snabdevanja, i da postoji potreba za unapređenjem međunarodne saradnje kako bi se osigurali ključni lanci snabdevanja.

Dugoročno, Gao je rekao da kineska ekonomija ima veliku otpornost, potencijal i puno prostora za manevrisanje politikom, a ekonomski temelji za zdrav razvoj ostaju nepromenjeni.

Makron vodi rat sa virusom, ali i za politički opstanak! Više o tome OVDE.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA