Najnovije

LINTA O USTAŠKIM GRAFITIMA: I tokom epidemija divljačka mržnja prema Srbima

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio da su ustaške snage ispisivanjem ustaških grafita u banijskom selu Banski Grabovac u Hrvatskoj nastavile da šire divljačku mržnju prema preostalim Srbima i svemu što je srpsko i za vreme pandemije virusa korona.

Miodrag Linta (Foto: Jutjub)

Uz ocenu da je to odavno postala redovna pojava u Hrvatskoj, Linta podseća da su na spomeniku žrtvama ustaškog terora crnim sprejom ispisane srbomrzačke i monstruozne poruke "Srbe na vrbe", "Za dom spremni", ustaško slovo "U", "Pozdrav iz Petrinje" i "HOS", saopšteno je iz Odbora.

- Širom Hrvatske mogu se videti desetine hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje čiji je cilj širenje straha među malobrojnim Srbima, veličanje zločinačke ustaške ideologije, rehabilitacija NDH i ustaškog pokreta i negiranje genocida koji je počinjen nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata - naveo je Linta.

Linta je istakao da je apsolutno jasno da hrvatska vlast neće pronaći nalogodavce i počinice ovog zločina mržnje, kao što ih nije pronašla ni u mnogim drugim slučajevima, a kamoli da ih najstrože kazni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.'

- Glavni razlog jeste činjenica što su ustaštvo i NDH stvarni temelj današnje Hrvatske, a ne antifašizam, kako to hrvatski zvaničnici povremeno govore zbog međunarodne zajednice - ocenio je Linta.

On je ukazao da je jedan od ključnih temelja hrvatskog identiteta antisrpstvo, pre svega zbog činjenice da se Hrvatska nikada nije suočila sa porazom u Drugom svetskom ratu i počinjenim genocidom nad Srbima.

- Komunistička vlast je omogućila Hrvatima da pređu na pobedničku stranu zbog čega nisu prošli proces denacifikacije kao Nemačka i Austrija. Zbog toga većina Hrvata smatra da je genocidna NDH bila istinska država hrvatskog naroda a ustaški zlikovci borci za hrvatsku slobodu - naveo je Linta.

Linta je napomenuo da su u selu Banski Grabovac, kod Petrinje, od 24. do 26. jula 1941. godine ustaše izvršile stravičan pokolj i masakr 1.285 Srba iz Banskog Grabovca i okolnih sela.

Nenad Čanak napao SPC! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA