Najnovije

KRIZA SE POLAKO PRIVODI KRAJU: Kada će američke države početi popuštanje mera?

Neke od američkih država počele su da razmatraju kada bi mogle da otpočnu ublažavanje restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa, navodi Rojters.

SAD (Foto: Pixabay)

Sa svojim planovima u javnost bi mogle izaći dan pošto je predsednik SAD obelodanio smernice za otvaranje američke privrede koja je pretrpela velike gubitke zbog širenja Kovida 19, piše agencija.

Dan nakon što je izneo plan za postepeno oživljavanje ekonomske aktivnosti, Donald Tramp je pozvao svoje pristalice da “oslobode” tri savezne države, čiji su guverneri iz Demokratske stranke.

Time je u suštini ohrabrio proteste protiv preporuka građanima da ostaju kod kuće da bi se sprečilo širenje korona virusa.

“Oslobodite Minesotu! Oslobodite Mičigen! Oslobodite Virdžiniju!”, pozvao je Tramp u nizu objava na Tviteru. Takođe je napao guvernera NJujorka Endrjua Kuoma zbog toga što je kritikovao reakciju federalnih vlasti na pandemiju koronavirusa, prenosi Glas Amerike.

“Kuomo bi trebalo da provodi više vremena radeći, a manje žaleći se. Manje priče, više akcije”, tvitovao je Tramp i poručio da bi “savezne države trebalo da više testiraju” na virus.

Ispred rezidencija guvernera i lokalnih skupština širom Amerike, prethodnih dana su organizovani protesti protiv postojećih restrikcija.

Protesti su održani u Ohaju i Mičigenu, kao i u Oklahomi, Teksasu i Virdžiniji gde se okupljaju pristalice predsednika Trampa, protivnici vakcina, pristalice prava na nošenje oružja...,. svi protiv zatvaranja ekonomije da bi se usporilo širenje epidemije. Pojedini su počeli da otvoreno krše smernice o socijalnom distanciranju.

Međutim, pojedini guverneri naveli su da im je potrebna pomoć Vašingtona da bi proširili testiranje na Kovid 19.

Kuomo, čija je država najteže pogođena sa više od 600 smrtnih slučajeva dnevno, optužio je federalnu vladu “da prebacuje odgovornost, umesto novca”.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot izdao je u petak tri uredbe čiji je cilj otvaranje ekonomije, druge najveće u Americi. Abot je rekao da će otvaranje biti sporo i postepeno, a da bi odluka o otvaranju mogla da se promeni u slučaju ponovnog izbijanja epidemije.

Florida, država u kojoj su na vlasti takođe republikanci, trebalo bi da objavi planove o postepenom otvaranju. Prema najavama iz DŽeksonvila – u tom gradu će biti otvorene plaže i parkovi, uz obavezu poštovanja pojedinih restrikcija.

“Za potpuno otvaranje je potrebno vreme, kao i promišljeni koraci”, objavio je gradonačelnik DŽeksonvila Leni Kari na društvenoj mreži Tviter.

U državi Mičigen, u kojoj je teška industrija najznačajnija privredna grana, guvernerka Grečen Vitmer, iz redova demokrata, izjavila je u petak da se nada da bi deo privrede mogao biti otvoren do 1. maja.

Tejt Rivs, guverner države Misisipi, objavio je da planira produženje mere o ostanku kod kuće za još nedelju dana – s obzirom na to da je važnost trebalo da joj istekne u ponedeljak 20. aprila.

Plaže i jezera biće otvorene u ponedeljak, dok će poslovi koji nemaju izuzetan značaj moći da obnove prodaju putem dostave.

SAD su prijavile više od 680.000 slučajeva korona virusa, kao i najmanje 34 hiljade mrtvih, što je najviše od svih država sveta pogođenih pandemijom.

Pompeo i Lavrov razgovarali i o uključenju Kine u sporazum! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA