Najnovije

SLETELA POMOĆ IZ EU: Premijerka se zahvalila Fabriciju! (VIDEO)

Na aerodrom Nikola Tesla danas je sleteo avion sa medicinskom pomoći iz Evropske unije. Boing 747 dočekali su premijerka Ana Brnabić i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

Premijerka i Fabrici su nadgledali proces istovara pomoći, a nakon toga je počelo obraćanje javnosti.

- Hvala delegaciji EU i ambasadoru Semu Fabriciju. Danas je stigla velika pomoć, pre svega maske, beskontaktni toplomeri i 200.000 skafandera. Deo opreme smo kupili sami, ali veći deo je donirala EU, i sve ovo će ići našim medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji borbe sa korona virusom - rekla je premijerka, pa naglasila:

- Iako su mnoge zemlje EU u teškoj situaciji, neke su ipak rešile da nam doniraju pomoć. Možete videti da su tu i trijažni kontejneri koji će stajati ispred domova zdravlja, za trijažu pacijenata pozitivnih na korona virus. Transport ove robe avionima košta čak 500.000 evra, a tu cenu je ovaj put platila EU.

- Nadam se da ćemo uskoro moći da proglasimo pobedu nad virusom, ali za to je potrebna disciplina, pa ćemo onda da se vratimo našem uobičajenom životu i normalnom tempu - zaključila je Brnabić.

Fabrici je građanima na srpskom čestitao Vaskrs, i zahvalio se na ovakvom prijemu pomoći u Srbiji. On je naglasio da će se EU svim srcem truditi da pomogne Srbiji.

- Mi ćemo pomoći pri transportu medicinske opreme Srbiji. Današnji, 11 po redu, let je izuzetno važan, pošto je većinu opreme u njemu platila Evropska unija. Do sada smo uglavnom pokrivali troškove letova, a sada smo kupili čak 800.000 maski, koje će pravo sa aviona biti podeljene medicinskim radnicima. 

On je naglasio da će ukupno biti 15 letova za Srbiju, čiju će cenu platiti EU, pa dodao da Brisel razmišlja i o ekonomskoj pomoći našoj zemlji, a ne samo medicinskoj.

- Razmišljamo o ekonomskim merama, i stavili smo na raspolaganje Srbiji 78 miliona evra za ekonomski i privredni oporavak. Ja želim da izrazim moju punu podršku srpskim vlastima, i da pohvalim sve na odličnom poslu, i medicinske radnike, i policiju, i upravu. Želim svim Srbima da lepo proslave Vaskrs, i da kažem da je sada neophodno da svi budemo zajedno, ujedinjeni i solidarni - rekao je Fabrici.

Kina je najviše pomagala našoj zemlji, i proteklih meseci je uspostavljenvazdušni most kojim je stigla velika količina medicinskog materijala, maski, respitratora, i najvažnije, tim epidemiologa iz Kine koji je i dalje u našoj zemlji.

Takođe, 11 aviona je transportovalo jedinice ABHO ruske vojske koje rade na dezinfekciji objekata od posebnog značaja.

Pompeo i Lavrov razgovarali i o uključenju Kine u sporazum! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA