Najnovije

OVO NIJE PRVI VASKRS KOJI SRBI PROVODE POD KLJUČEM: Samo neprijatelj nije uvek isti (VIDEO)

Pravoslavni vernici koji danas proslavljaju Vaskrs, ovaj najradosniji hrišćanski praznik u Srbiji su dočekali "zatvoreni u kućama", zbog zabrane kretanja i vanrednog stanja proglašenih u cilju borbe protiv korona virusa. Odluka Vlade Srbije da produži policijski čas tokom vikenda izazvala je velike podele među građanima.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dok je deo njih podržao upozorenja nadležnih da se zbog neophodne socijalne distance zabrani izlazak iz kuća i odlazak u crkve, drugi deo je negodovao tvrdeći da je to ugrožavanje njihovih prava.

Ipak, ovo nije prvi put da u Srbiji ovaj praznik provodimo "pod ključem".

Korona virus i Vaskrs 2020. godine

Na teritoriji cele Srbije 15. marta 2020. proglašeno je vanredno stanje zbog korona virusa, a u danima koji su sledili, Vlada Srbije donela je niz mera u cilju sprečavanja širenja ove opake bolesti

Uvođenje policijskog časa postepeno se produžavalo, a najduži, od početka proglašenja vanrednog stanja, počeo je u petak u 17 časova i trajaće do utorka, 21. aprila u 5 časova, zbog čega građani Srbije Vaskrs ove godine provode u svojim domovima.

Iz brojnih hramova u zemlji emitovane su uživo vaskršnje liturgije. Hramovi su uglavnom prazni, jer se najradosniji hrišćanski praznik slavi u domovima zbog epidemije korona virusa.

1999. godine praznik obeležili smo pod NATO bombama

1999. godine građani Srbije Uskrs su slavili zatvoreni u kućama i skriveni u skloništima, zbog NATO agresije koja je počela bombardovanjem na SR Jugoslaviju 24. marta.

Samo u okolini Prištine tog 11. aprila palo je više od 50 projektila jake razorne moći. U više navrata, s više od 30 projektila, bombardovana je zona oko aerodroma “Slatina”.

U bombardovanju sela Mirovac kod Podujeva, u noći između subote i nedelje poginule su tri osobe, uključujući jednogodišnje dete.

1941. "Hristos Vaskrse" nadjačale su nemačke bombe

U ranu zoru 6. aprila 1941. godine, bez objave rata, bombe su probudile Beograd. Adolf Hitler izdao je "Direktivu 25" za napad na Kraljevinu Jugoslaviju, dva dana pošto su Pučisti na čelu sa generalom Simonovićem oborili Vladu koja je potpisala Trojni pakt o pristupanju Jugoslavije Silama Osovine.

Grad je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Upotrebljeno je oko 440 tona zapaljivih bombi, a posebnim operativnim planom pod šifrom "Kaznena odmazda" bilo je predviđeno bombardovanje ne samo vojnih objekata u srpskoj prestonici, već i mnogih civilnih ciljeva.

Fotografije iz tog doba svedoče da su na bombama pisali poruke "Srećan Uskrs".

Tog aprila poginulo je na hiljade ljudi, uništeno više stotina zgrada, ali i najzbačajniji spomenik kulture - Narodna biblioteka sa 300.000 knjiga, uključujući srednjevekovne spise neprocenjive vrednosti.

1944. godine ponovo bombe na Uskrs

Četiri godine kasnije, od strane anglo-američkih saveznika, 16. i 17. aprila 1944. godine, ponovo je bombardovan Beograd. Najteže žrtve zabeležene su tokom aprilskog bombardovanja 16. i 17. aprila 1944. godine, što se poklopilo sa prvim i drugim danom pravoslavnog Vaskrsa te godine.

Učestovalo je 600 bombardera, koji su sa 3.000 i 5.000 metara ispuštali "tepih bombe". Tada su stradale i 22 porodilje i isto toliko beba, kao i desetine zdravstvenih radnika i rođaka koji su bili u poseti tada porodilištu u Krunskoj ulici, a danas Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata.

Šta je Krizni štab saopštio, pročitajte OVDE!

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA