Najnovije

Kina odgovara na tvrdnje o "nestandardnim" maskama kupljenim od Kine

Neodgovorno je da pojedini mediji skrivaju takozvane probleme kvaliteta kineskih proizvoda protiv epidemije pre nego što razjasne činjenice, izjavila je u četvrtak portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Radnici proizvode KN95 maske za lice u fabrici maski 3M u Šangaju, u istočnoj Kini, 10. marta 2020. Foto: Xinhua/Ren Long

Hua Čuning je na brifingu za novinare rekla da se nada da takvi izveštaji nisu objavljeni iz vanrednih motiva jer takve akcije ne doprinose međunarodnoj anti-epidemiološkoj saradnji.

Primedbe je iznela kao odgovor na vesti iz nekih evropskih zemalja, uključujući Holandiju i Belgiju, koje su navele da su maske kupljene od Kine bile nestandardne i imale probleme sa kvalitetom.

Prema preliminarnim istragama relevantnih kineskih vlasti, maske su kupile holandske kompanije. Kineska preduzeća obavestila su holandsku stranu da su maske bile u nemedicinske svrhe pre isporuke, a procedure izvozne deklaracije sprovedene su u ime "nemedicinskih maski", rekao je Hua.

"U trenutnoj globalnoj situaciji borbe protiv pandemije, Kina prevazilazi sopstvene poteškoće da zadovolji hitne potrebe drugih zemalja za snabdevanjem. Neka kineska preduzeća rade punom parom svakodnevno kako bi međunarodnoj zajednici pružila razne materijale protiv epidemije," rekla je portparol.

Naglašavajući da Kina uvek pridaje veliki značaj kvalitetu izvoznih proizvoda, Hua je rekla da su relevantne kineske vlasti izdale strože mere nadzora, zahtevajući od izvoznih preduzeća relevantni medicinski materijal da, kada se prijave carini, dostave pisane ili elektronske izjave da su izvozni proizvodi stekli kineske potvrde o registraciji medicinskih proizvoda / uređaja i u međuvremenu ispunjavaju standarde kvaliteta ili zahteve zemlje uvoznice (regiona).

Maske imaju različite standarde i nivoe zaštite, od kojih su neke za medicinsku upotrebu dok su neke samo za svakodnevnu zaštitu, rekla je Hua.

"LJubazno podsećamo korisnike da pažljivo provere upotrebu i uputstva proizvoda i da li ispunjavaju standarde kupaca pre kupovine i korišćenja, da izbegnu greške u hitnim slučajevima i pogrešno ne koriste nemedicinske maske za medicinsku upotrebu", rekla je ona.

Pročitajte OVDE kakve slike stižu iz Francuske u borbi protiv korone.

Izvor: Sinhua

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA