Najnovije

UDARAC RUSKIH BOGOVA NA VIRUS: Grupa naučnika sa “Putinovog univerziteta” dekodirala genom koronavirusa

Sankt-Peterburgski Državni Univerzitet (SPbGU), koji u Rusiji predstavlja jedan od najvažnijih centara nauke, obrazovanja i kulture objavio je veoma optimistične vesti. Naime u sredu 27.marta ovaj reprezentativna insitucija je zvanično objavila da je grupa bioinformatičara univerzitetskog centra bioinformatike i agloritamske biotehnologije uspela da dekodira genom ruske varijante virusa SARS-CoV-2, na osnovu rezultata sekvenciranja.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Generalno, ogromna većina ljudi u Rusiji nezna da postoji interdisciplinarna nauka koja proučava kompleksan prostor gde se prepliću matematika i biologija, kao i da na SPbGU postoji Centar za bioinformatiku i agloritamsku biotehnologiju. Ovde se koriste matematičke i statističke tehnike da bi se analizirale i simulirale razne biološke pojave. U stvari, ceo ovaj proces je oslonjen na kompjutersko programiranje čije metode se koriste u području genomike. Pomoću moćnih alata se analizira ogroman broj podataka i na osnovu toga interpretiraju rezultati koji pomažu da se bolje razume odnos između nukleotida i sekvenci amino kiselina, oblasti proteina i proteinskih struktura. Cilj njihove identifikacije je bolje razumevanje genetskih osnova raznih bolesti (genom mikroorganizama), specifičnih prilagođavanja organizama, željenih osobina (npr. u poljoprivrednim kulturama), ili razlika između populacija.

Univerzitet na kojem je diplomirao ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je izbio na sam vrh kada je u pitanju ruska naučna misao. Naime, sastavljanje genoma visokog kvaliteta od strane ruskih bioinformatičara sa SPbGU, omogućilo je određivanje ključnih razlika u genetskoj strukturi izmeđi kineske i evropske varijante koronavirusa, tačnije onog koji je detektovan u Rusiji. Naučnici su uspeli de identifikuju najslabija mesta u strukturi virusa kao i najnaprednije elemente njegovog genoma, koji će u strateškom smislu pomoći da se isti neutrališe.

Koronavirus ima sposobnost mutacije, i to predstavlja dodatnu opasnost. Međutim Rusija je postala jedna od prvih država koja je na svojoj teritoriji uspela da obuzda eksponencijalni porast inficiranih ljudi, i da nezvanom gostu suprotstavi sve raspoložive naučne kapacitete.Saradnici Sankt-Peterburskog Državnog Univerziteta Dmitri Antipov i Mihail Rajako su prekinuli sve svoje dotadašnje projekte, i za dva dana uspeli da uspostave primarnu strukturu genoma koji tvori ovaj virus.

U ovom momentu proces dešifrovanja genoma nepoznatog virusa ne predstavlja složen posao. Najveće poteškoće se mogu javiti u preciznoj obradi dobijenih podataka, konkretno u detekciji nastalih mutacija i njihovom razdvajanju od grešaka koje se pojavljuju prilikom čitanja genoma. Međutim, naučni istraživači iz Sankt Peterburga u ovom konkretnom slučaju nisu imali prava na grešku. Prema njihovim rečima „Ribonukleinska kiselina virusa se karakteriše visokim stepenom izmenjivosti i to predstavlja glavni razlog za detaljno skeniranje svih njegovih varijanti. Prikupljene informacije će u konačnom zbiru pomoći pri razvoju adekvatne vakcine“.

Naučnici širom sveta su preokupirani rešavanjem ovog problema.Detaljno se proučavaju različite varijante koronavirusa. U ovom momentu pročitani su genomi više od 1000 detektovanih virusa koji su prikupljeni širom sveta. Međutim, za sada nauka raspolaže sa malo konkretnih informacija kada je u pitanju novi neprijatelj čovečanstva, iako se genetička sekvenca SARS-CoV sastoji od svega 30 hiljada nukleotida (za poređenje, u ljudskoj DNK ima 3,2 milijarde parova nukleotida). Obim svih ovih istraživanja je ogroman a praktični rezultati o novom virusu su i dalje na dugom štapu. Treba istaći da je masa podataka o novom virusu koja je prikupljena kroz sva ova istraživanja ekvivalenta 18 gigabajta pisanog materijala. Ovo je u ravni sa 100 tomova Velike Sovjetske Enciklopedije.

Pored toga, zbog sankcija, ruskim laboratorijama, čak i onim u većinskom vlasništvu vodećih istraživačkih centara, nedostaje najnovija oprema i specijalizovani softver. Međutim, to nije zaustavilo agilne ruske naučnike. U sadejstvu sa Peterburškim institutom za infektivne bolesti i istraživačima Inovacionog centra iz Skolkova, oni su uspeli da hakuju „ruski“ koronovirus i da dobijene podatke prenesu ruskim lekarima. Ovo zaista može predstavljari veliki iskorak u pobedi nad globalnom pandemijom, a dva naučnika-istraživača Rajako i Antipov su ovim rezultatom bez ikakve sumnje trajno upisani u istoriju borbe protiv koronovirusa.

Prema rečima samih naučnika ovo nije najteži projekat koji se odvija u biolaboratoriji SPbGU. Potencijal ove ustanove je takav da može da se nosi i sa daleko kompleksnijim problemima. Istovremeno, treba priznati da u Rusiji ali i Evropi postoji relativno mali kapacitet za kompelksno istraživanje novog virusa koji je već uzdrmao planetu.

Rektor SPbGU Nikolaj Kropačev je uz aktivnu podršku dvojice ruskih lidera (Vladimira Putina i Dmitri Medvedeva) uspeo ne samo da očuva, nego i poveća materijalnu bazu peteburskog univerziteta. U globalu, postoji deficit kada je u pitanju ukupan broj specijalizovanih biolaboratorija, uključujući tu i najprestižnije univerzitete. Jednostavno, za borbu protiv nepoznatih tipova mikroorganizama neophodno je koristiti što više visokotehnoloških resursa, da bi dobila bitka sa ovom opasnosti.

Kako je primetila rukovodilac istraživačke grupe i zamenica direktora Centra za bioinformatiku i algoritamske biotehnolije SPbGU profesorka Ala Lapidus, danas u ovoj vitalno važnoj struci nema dovoljno kvalitetnih specijalista-bioinformatičara. Prema njenim rečima stanje je veoma teško, jer nedostaje raspoloživi visokokvalifikovani kadar koji bi mogao da se u kritičnim situacijama efikasno izbori sa novonastalim okolnostima, a koje za tili čas mogu da prouzrokuju globalne posledice.

Nažalost, to je problem koji je posebno vidljiv na prostoru Evrope. Jednostavno u prethodnom periodu nije bilo dovoljno sluha da se ovakvi projekti finansijski podrže. Kao rezultat svega ovog je odlazak talentovanih stručnjaka iz sfere nauke u sferu biznisa. Do pre nekoliko decenija, univerziteti su bili motor naučnih istraživanja, gde se pod jurisdikcijom svakog univerziteta nalazio ogroman broj naučno-istraživačkih laboratorija. Takav sistem je omogućavao profesorima, da se na svom karijernom planu razvijaju pre svega kao naučnici-istraživači, što je omogućavalo da svoja saznanja iz prve ruke prenose novoj generaciji studenata. Ovo je bio izuzetno efikasan proces.

I na ovom slučaju se upravo vidi da ulaganje u nauku ima nemerljiv značaj. Upravo SPbGU ne samo da može da spasi Rusiju, nego to svoje iskustvo može da podeli sa celim svetom. Na kraju krajeva, čovek koji je diplomirao na ovom prestižnom univerzitetu je sada prvi čovek Rusije. I kao što vidimo upravo on daje značajan doprinos u borbi protiv globalne pandemije.

Zašto se Kina brže oporavlja od ostalih zemalja saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Građanska patrola i Video dokaz na protestu

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA