Najnovije

ODRŽAN VIDEO-SASTANAK RUSIJE, IRANA I TURSKE: Evo šta je dogovoreno o Idlibu!

Rusija, Turska i Iran postigli su saglasnost da nastave pokušaje razdvajanja separatističkih terorista od umerene opozicije u sirijskoj provinciji Idlib, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova nakon današnje trilateralne video konferencije.

Sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Tokom video konferencije pregovarači tri države su izrazili bezuslovno poštovanje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije.

Sa video konferencije je upućen apel međunarodnim organizacijama da pokrenu isporuke humnanitarne pomoći za civilno stanovništvo u Siriji uprkos pandemiji korona virusa.

Podsećamo, Turska je tokom februarske eksalacije u Idlibu izgubila 62 vojnika, dok je više od 100 ranjeno. Uništene su i desetine turskih oklopnih vozila, a više od deset dronova je oboreno.

Pentagon je više puta optuživao Rusiju da je odgovorna za ove strahovite gubitke turske vojske, ali je Kremlj čvrsto negirao te navode.

Početkom marta su se predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sreli u Moskvi i dogovorili prekid vatre u Idlibu.

Sirijski predsednik Bašar al Asad je nakon toga rekao da će, u slučaju da američka i turska vojska ne napuste zemlju, Damask biti prinuđen da ih silom istera.

Sirijska vojska je u januaru oslobodila gotovo polovinu teritorije provincije Idlib, a time je veliki broj turskih osmatračnica i utvrđenih položaja ostao opkoljen.

Posle toga je zvanična Ankara poslala pojačanja u region, a zatim pokrenula operaciju "Prolećni štit", sa ciljem potiskivanja Sirijske arapske armije na početne položaje.

DŽihadisti brutalno pogubili 19-godišnjeg Sirijca! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA