Najnovije

Vučić: Odluka o datumu izbora još nije doneta (VIDEO)

Nova vojna bolnica, kapaciteta 60 postelja, namenjena lečenju obolelih od kovida 19, u krugu Vojnomedicinskog centra "Karaburma" otvorena je u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Aleksandar Vučić (Foto: Predsednik.rs)

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su dva razloga njegovog današnjeg obraćanja. Danas se obeležava Dan Vojske Srbije, kada je pre 205 godina podignut je Drugi srpski ustanak.

Čestitao je vojnicima koji su u teškim trenucima pokazali energiju i veliku ljubav prema otadžbini kao i izuzetan trud. 

Vojska je jedna od stubova naše zemlje, rekao je predsednik Srbije i dodao da će pripadnici vojske biti zadovoljniji statusom u društvu.

"Druga važna stvar je nova kovid bolnica, za narednih 30 godina. Jedna od najvećih šok soba na Balkanu", rekao je Vučić, prilikom otvaranja nove vojne bolnice.

Vučić je rekao da se epidemija polako smiruje. Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će najverovatnije i ovog vikenda policijski čas biti od petka u 18 časova, do ponedeljka u 5 časova. 

Predsednik kaže da nema popuštanja i da je i danas otvorena privremena blnica na Karaburmi u okviru nastojanja Srbije da bude spremna za mogući povratak virusa korona na jesen.

Vučić je rekao da je Srbija, od početka epimedije, pokazala da je u stanju da izgradi i privremene i nove bolnice, da otvara najbolje laboratorije i da pokrene sopstvenu proizvodnju potrebnih stvari.

"Sve smo spremniji. Nadam se da nam ovaj objekat neće biti potreban u ovom trenutku, ali plašim se da će nam biti neophodna na jesen i na zimu. Ali, zadovoljan sam činjenicom da smo mnogo toga uspeli sami", istakao je Vučić.

Kapacitet za proizvodnju 200.000 maski 

Predsednik je ukazao da ćemo već od ponedeljka imati kapacitet za proizvodnju 200.000 hirusrških maski. Potrebno je da nabavimo sirovine kako bi se krenulo u proizvodnju rukavica u zemlji.

"Najbolje laboratorije otvaramo, što će biti potrebno za budućnost, u u stanju smo da izgradimo i privremene i trajne bolnice. Moramo da požurimo sa gradnjom KCS, KCV, KC u Kragujevcu, da se osiguramo za budućnost", rekao je Vučić.

Po poslednjim testovima od noćas vidi se, kaže Vučić, da se epidemija smiruje.

"Na to su veliki uticaj imala poslednja tri i po dana zabrane kretanja. Očekujemo da se ti rezultati tek dodatno potvrde u danima pred nama", rekao je Vučić.

Rekao je da je bolnica privremeni objekat za najmanje 30 godina, a sve je, kaže, perfektno urađeno. 

Vučić: Odluka o datumu izbora još nije doneta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odluka o datumu održavanja parlamentarnih izbora nije doneta.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pisanje medijima o tome da će se izbori održati na Vidovdan, predsednik je odgovorio da se još ne zna koliko će trajati policijski čas narednog vikenda, a još manje - kada će biti izbori.

“Neću time uopšte da se bavim. Primio sam oko 50 poruka od novinara da li će izbori biti na Vidovdan...Ne znam i ne mogu da znam”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na kritike pojedinih političkih protivnika na njegov računa da odlaže izbore jer se “plaši izbornog fijaska”, dok, navodi, drugi kažu da “žuri da se izbori održe, kako bi napravio nešto iz korone”.

“Dogovorite se šta je tačno. Ja razumem i prihvatam da nikada manje poverenja nismo imali i da nikada lošije nismo stajali… Nemojte da se sekirate, u skladu sa zakonom imaćemo izbore, pa ćete moći na tim izborima da pobedite. A u međuvremenu dobićete odgovore za sve ono što ste govorili i na šta neću da odgovaram sada”, poručio je Vučić.

Nije reč o pomoći EU

Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija nije tražila pomoć od EU, jer je već uzela kredite od Svetske banke i Centralne evropske banke po povoljnijim uslovima, nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva.

Ukazuje, takođe, da je EU saopštila da je obezbedila pomoć u saradnji sa MMF-om za zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, a Srbija, kako ističe, poremećaje nema i na to je ponosan.

Primedbe opozicije i insinuacije da pomoć EU nismo tražili jer vlast ne želi kontrolu trošenja tih sredstava tumači neznanjem kod nekih, kod nekih i lošim namerama, dok je kod trećih, kaže, jasna želja da se dodvore nekom, računajući da će moći da ih okrenu protiv državnih organa Srbije.

"Reč je o pozajmicama. Zašto da uzmemo 600 ili 700 miliona evra više, ako nam to ne treba u ovom trenutku? Već smo uzeli od Svetske banke i CEB po 100 miliona plus 200 miliona evra, po 0,5 odsto (kamate), to jest po najpovoljnijim uslovima i to srednjoročno i dugoročno. Zašto da uzmemo kratkoročne kredite, ako nam to više ne treba? Da uništimo svoju ekonomiju brže? Bolje da uzmemo 200 miliona negde, neko 600 miliona negde drugde", rekao je Vučić.

Za razliku od onih koji bi to da kritikuju, ponosan je, kaže, što Srbija nije na listi zemalja kojima je pomoć odobrena.

"Ponosan sam što nismo na listi sa Ukrajinom, Tunisom, BiH, Albanijom i kako oni kažu Kosovom, Severnom Makedonijom i ostalima, koji su tu pomoć tražili. Zato što u tom dokumentu piše da se to daje zemljama koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, a Srbija ih nema", naglasio je Vučić.

Dodaje da ćemo mi imati manje problema nego druge zemllje.

Burčul: Posao težak, ali izvodljiv 

Vlasnik i direktor firme koja je donirala bolnicu, "Termomont", Dejan Burčul rekao je da je na izgradnji novog dela bolnice bilo angažovano oko 200 ljudi dnevno, dodajući da je to bio jako težak, ali izvodljiv projekat.

"Bili smo posvećeni, angažovani i znali smo šta je nam cilj, a to je obezbedimo bolničke kapacitete za lakše prevazilaženje bolesti", rekao je Burčul. 

Tri dana pre predviđenog roka, završeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i izgradnji nove bolnice Vojno-medicinskog centra "Karaburma", namenjene za lečenje obolelih od kovida 19.

Vrednost donacije koju su firma "Termomont" i partneri uložili u renoviranje 1.000 kvadratnih metara starog objekta, njegovu nadogradnju do 1.300 kvadratnih metara, koliko iznosi sadašnja površina nove bolnice, kao i izgradnju pristupnog puta - iznosi više od 37 miliona dinara.

Nova vojna bolnica na Karaburmi završena je za 12 dana, a prvi paciejnti mogu biti primljeni već danas.

Pročitajte OVDE kada bi moglo da bude ukinuto vanredno stanje.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA