Najnovije

DAČIĆ O SASTANKU SAVETA BEZBEDNOSTI: Ja sam nastupao sa tablom Srbija, a oni nastupaju kao privatna lica!

Jasno sam rekao, deli nas jedan korak od nastavka dijaloga Beograda i Prištine, a to je ukidanje prištinskih taksi i takozvanih recipročnih mera koje su uveli, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle dvočasovne sednice Saveta bezbednosti UN, koja je održana video konferencijom zbog pandemije koronavirusa, javlja Tanjug.

Ivica Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

Povodom poziva kosovskog ministra spoljnih poslova Glauk Konjufca da Beograd obustavi kampanju protiv takozvane nezavisnosti Kosova, Dačić je u uključenju za TV Prva rekao da je to vrhunac licemerja.

"Vrhunac licemerja je da oni ako ukinu takse, niko više neće da spominje Zajednicu srskih opština", rekao je Dačić i podestio na dešavanja sa elektromrežom budući da je za njeno konstituisanje preduslov osnivanje ZSO.

Dačić navodi da nije samo u pitanju funkcinisanje elektrosistema, nego je problem i u bezbebnosti.

"Oni mogu sutra nasilno da pokušaju da uđu u neke objekte", dodaje Dačić.

Predstavnici Prištine, naveo je Dačić, uvek kažu da nemaju šta sa nama da pričaju, ali problem je u tome što oni ne mogu da budu delovi međunarodne zajednice.

"Ja sam ovde nastupao sa tablom Srbija, a oni nastupaju kao privatna lica, kao predstavici nekih privremenih institucija. Ruski predstavnik je pitao Konjufcu čija je to zastava iza njegovih leđa. Naravno, pitao ga je zato što je on stavio zastavu Kosova, jer može tako, putem video linka, daleko od NJujorka, jer u NJujorku ne može to da unese u zgradu", kaže Dačić.

Ispričao je i da je na sednici vladala konfuzija budući da ovoga puta nije učcestvovala Vljora Čitaku, nego Hašim Tači i takozvani kosovski ministar spoljnih poslova, a da će za koji dan biti izabrana potpuno nova politička garnitura u Prištini.

"Konjufca je rekao njihovu politiku, a to je da oni smatraju da je to već rešeno stavom Međuanrodnog suda pravde. Sa naše strane je bila greška što smo uopšte išli na to savetodavno mišljenje koje nema snagu predsude, a opet se sada pozivaju i to koriste to albanski separatisti, jer je pitanje bilo loše postavljeno i nanelo nam je velike štete", kaže Dačić.

Preneo je da su na sednici svi pohvalili Srbiju za konstruktivan pristup, za pomoć koju smo poslali Prištini kad je reč o borbi protiv koronavirusa, a razni ambasadori, uključujući i ambasadora SAD, zahvalili su Srbiji na pomoći njihovim građanima da se evakuišu iz Srbije.

On je rekao da je važno što je održana sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji kako bi ta tema bila na agenda i da je Beograd zahvalan Dominikanskoj Repubulci kao predsedavajućem SB UN ovog meseca što je ipak odlučila da je stavi na dnevni red.

"Savet bezbednosti UN je ponovio po ko zna koji put pozive Prištini da ukine takse i takozvane recipročne mere. Pohvalili su konstruktivnost Srbije, to što nsimo nikakve recipročne mere preduzeli, da smo se trudili da sačuvamo stabilnost. Pohvalili smo i ulogu američkog specijalnog predstavnika i očekivanja koja imamo od Lajčaka i našu spremnost da nastavimo dijalog", rekao je Dačić.

Izjava Kurtijevog savetnika izazvaće haos na KiM! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA