Najnovije

KIM U LOŠEM STANJU? I deda i otac umrli na isti način, a ove priče su tada kružile o dinastiji Severne Koreje

Brojne spekulacije pojavile su se ovih dana o bolesti severnokorejskog lidera Kim DŽong-una.

Kim DŽong Un (Foto: Jutjub)

Postoji nekoliko stvari koje konstantno prate Severnu Koreju kroz istoriju – vladavina dinastije Kim i navodi o zdravlju njenih tajnovitih lidera.

Podsetimo, ove nedelje se svetom proširila priča američkih medija da je Kim DŽong-un “u kritičnom stanju nakon kardiovaskularnog zahvata”. Pojedini natpisi su čak isticali da je možda i preminuo, ali da se to još krije.

Oglasile su se i južnokorejske vlasti koje su saopštile da nema “neuobičajenih znakova” u izolovanoj zemlji, kao i da Kim sprovodi “uobičajene aktivnosti”.

Strast prema pušenju, jelu i misterioznim obolenjima prešla su sa osnivača države Kim Il-sunga na njegovog sina Kim DŽong-ila, a potom na unuka – aktuelnog Kim DŽong-una, što je podstaklo bezbroj teorija o njihovim tretmanima i prognozama. S njihovim stvarnim zdravstvenim stanjem upoznat je, međutim, samo mali broj pouzdanih saveznika iz uskih krugova vlasti.

Iako je Kim Il-sung preminuo 1994, u 82. godini, glasine koje su se pojavile o njegovoj navodnoj smrti osamdesetih nisu se ticale njegovog zdravlja. Severna Koreja je preko zvučnika na teško militarizovanoj granici sa južnim susedom razglasila da je ubijen u atentatu, a vesti o njegovoj smrti obišle su svet. Dva dana kasnije ga je državni medij pokazao živog, kako na aerodromu u Pjongjangu dočekuje mongolsku delegaciju.

Ujutro 8. jula 1994. Il-sung se srušio usled iznenadnog srčanog udara u svojoj rezidenciji u Hjangsanu, severnom delu Pjongjanga. Napori lekara da ga spasu nisu uspeli i on je preminuo kasnije tog dana. NJegova smrt je objavljena 30 sati kasnije. Kimovo balsamovano telo je smešteno u javni mauzolej u Palati sunca Kumsusan.

NJegov sin, otac od Kim DŽong-una, “Dragi vođa”, kako ga je oslovljavala propagandna mašinerija, umro je 2011. takođe od srčanog udara u 70. godini, nakon godina preteranog konzumiranja alkohola, hrane i cigareta. Južnokorejci koji su ga upoznali 2000. na samitu lidera podeljenog poluostrva rekli su da je bio sklon teškoj, masnoj hrani.

NJegova sklonost da nestaje na više nedelja, povezana sa lošim navikama, uzrokovala je višegodišnje spekulacije o njegovom zdravlju. Kad se 2007. vratio sa podužeg odsustva izgledao je mršaviji u struku i imao je manje kose, što je podstaklo glasine da je imao srčani udar.

Glasine da je i 36-godišnji lider Severne Koreje Kim DŽong-un teško bolestan krenule su nakon što je izostao sa velike proslave rođendana svog dede 15. aprila. Kim se značajno udebljao otkako je preuzeo vlast 2011, a u javnosti je viđan sa cigaretom, baš kao i njegov otac koji se smatrao strastvenim pušačem.

Južnokorejski obaveštajci veruju da Kim pati i od visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Više od 400.000 Amerikanaca traži istragu zbog "zločina protiv čovečnosti"! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA