Najnovije

NAPETO! IRANCI SU SPREMNI, TEHERAN POZVAO NA BORBU: Američki ratni brodovi biće uništeni

Iran neće oklevati da se osveti američkoj mornarici ako napadne bilo koji iranski brod, upozorio je elitni teheranski komandant Islamske revolucionarne garde (IRGC), reagujući na sličnu pretnju od strane Trampa.

Američki brodovi (Foto: navy. mil)

- Naredio sam našim pomorskim snagama da unište sve američke mornaričke snage u Persijskom zalivu koje ugrožavaju sigurnost iranskih vojnih ili civilnih brodova - rekao je u četvrtak general Hosein Salami, a prenosi agencija Tasnim.

Salami je odgovarao američkom predsedniku Donaldu Trampu, koji je rekao da je u sredu izdao naređenje da "unište sve iranske čamce ako uznemiravaju američke brodove na moru."

Prošle nedelje je američka mornarica optužila iranske ratne brodove za manevrisanje na "opasan i provokativan" način u blizini sopstvenih plovila u Persijskom zalivu.

Teheran je odbacio ove tvrdnje, rekavši da su njegovi patrolni čamci morali presresti i nadgledati američke brodove, jer krše pomorski protokol dok su prolazili tim područjem.

Napetosti između SAD-a i Irana dramatično su eskalirale u januaru nakon što je jedan od najboljih iranskih vojnih komandanata, general Kasem Sulejmani ubijen u vazdušnom napadu SAD-a u Iraku. Vašington je optuživao Sulejmanija za planiranje terorističkih napada protiv američkih snaga i diplomata. Teheran je odgovorio na vazdušni napad lansiranjem raketa na dve vojne lokacije u Iraku, a u kojima su bile smeštene američke snage. U napadu nije niko poginuo, a analitičari su tada rekli da je napad verovatno izvršen radi pokazivanja sile, te da nisu bili usmereni na ubistva američkih vojnika.

Američki i iranski zvaničnici rutinski razmenjuju pretnje, upozoravajući jedni druge na neposrednu odmazdu kao odgovor na potencijalnu vojnu agresiju. Tramp je u januaru rekao da je Pentagon odabrao 52 mete na iranskom tlu, koje će gađati ukoliko Iran bude ciljao "bilo kojeg Amerikanca ili američku imovinu". Na sličan način, Teheran je često upozoravao da će odgovoriti na svaku pretnju koju predstavljaju američke snage ili njihova mornarica.

Ko će prvi dobiti 100 evra od države, a ko mora da zove telefonom pročitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA