Najnovije

ODLUČUJE SE O SUDBINI JUŽNE SRPSKE POKRAJINE: Počela sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM!

Savet bezbednosti UN počeo je danas posle podne video-sednicu na kojoj će biti predstavljen izveštaj Unmika o Kosovu i Metohije.

SB UN, KiM (Foto: Sinhua/Pravda)

Izveštaj je predstavio šef Misije UNMIK na KiM Zahir Tanin, a u ime Srbije govori ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Poručio je u obraćanju na video sednici Saveta bezbednosti UN o KiM da ta sednica predstavlja snažnu poruku ljudima na KiM da u ovim teškim momentima tokom epidemije korona virusa nisu ostavljeni sami.

- Želim da ukažem na važnost održavanja ove sednice jer ona predstavlja snažnu poruku ljudima na KiM da u ovom teškim trenucima nisu ostavljeni sami i da više nego ikada brinemo za njih, svesni činjenice da su i pre izbijanja epidemije živeli u teškim uslovima - rekao je Dačić.

On je naveo da je Beograd preduzeo odlučne mere da pomogne Srbima na KiM u suzbijanju epidemije.

- Dostavili smo medicinsku i zaštitnu opremu, poslali lekare i medicinske radnike, ali smo, takođe, od početka izražavali spremnost na punu saradnju sa Albancima i zajednički rad sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini u borbi sa epidemijom - naglasio je šef srpske diplomatije.

On je ukazao da među zaraženima sa KiM, koji se leče u centralnoj Srbiji, ima i Srba i Albanaca i da je Beograd prošle nedelje Institutu za javno zdravlje u Prištini donirao 1.000 testova za utvrđivanje prisustva korona virusa.

Dačić je poručio da će Srbija nastaviti svima da pruža neophodnu pomoć i solidarnost u ovom trenutku, jer su sada najvažniji ljudski životi i borba sa korona virusom.

Na video sednici učestvuju predstavnici 15 zemalja članica SB UN, dok će kao predstavnik privremenih institucija u Prištini učestvovati Glauk Konjufca, inače ministar spoljnih poslova prištinske vlade u tehničkom mandatu.

Sednica SB UN se ovog puta održava u specifičnim okolnostima, u uslovima pandemije Kovida 19, što je uslovilo i promenu načina rada samog Saveta bezbednosti, koji ne zaseda kao do sada, već putem video konferencije.

Predsednik opet promenio ploču i Srbija ponovo na kolenima pred Zapadom! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA