Najnovije

ZAPREPASTILA NAS JE AGRESIVNOST KORONE! Dr Stevanović o kritičnom periodu i spasonosnoj terapiji!

Infektivna klinika je prva ušla u ovu borbu i poslednja će izaći.

Dr Goran Stevanović (Foto: srbija.gov.rs)

- Klinika je u ovom trenutku popunjena sa negde oko 80 odsto svojih kapaciteta. Iako nam je intenzivna nega gotovo puna, imamo svega četiri pacijenta na respiratoru s obzirom na to da smo u prethodnom periodu imali pacijente skinute sa veštačke ventilacije i onih koji su uspeli da izbegnu respiratore zahvaljujući lečenju. Tako da situacija za sada jeste nešto mirnija - rekao je dr Goran Stevanović, infektolog i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Prema njegovim rečima, apsolutni broj pacijenata koji se javljaju na pregled varira iz dana u dan, ali je činjenica da poslednjih nedelju dana postoji tendencija blagog pada pacijenata koji zahtevaju pregled.

- Ako se ovaj trend bude nastavio u narednih nedelju dana ili dve, onda ćemo sa sigurnošću moći da kažemo da se uviđa trend smirivanja epidemije - rekao je dr Stevanović.

Najteža situacija u Klinici bila je pre dve nedelje kada su se svi bolnični kapaciteti ubrzano punili, kada su bile pune intenzivne nege, kada je bio ogroman broj pregleda tokom dana i noći i kada su morali da zaustavljaju radiološku dijagnostiku da bi mašine mogle da se "ohlade" i nastave da rade dalje.

- Tada je bilo najteže. I dalje je moguće, ako se pogreši u planiranju i ako se suviše opustimo sa merama, tako nešto desi. Ali ćemo svi zajedno nastaviti da se pridržavamo svih mera i nadam se će ovaj broj obolelih biti manji.

Činjenica je da je Infektivna klinika prva ušla u ovu borbu i da će poslednja izaći, rekao je dr Stevanović.

- Isto tako, infektološka porodica u svetu je izuzetno mala i svi se mi dosta dobro poznajemo, tako da od prvog dana razmenjujemo iskustva sa kolegama u inostranstvu i primenjujemo sve ono što se kod njih pokazalo kao uspešno. Normalno, neke stvari smo modifikovali shodno svojim potrebama i iskustvima, a sada već imamo poprilična iskustva sa ovom bolešću i znamo da prepoznamo kada šta od terapije treba da primenimo. Kada je u pitanju primena krvne plazme, iskustva sa tim u svetu su vrlo ograničena zato što je dostupna mala količina. Mi smo to primenili kod pacijenta koji je imao urođeni nedostatak antitela, što je praktično jedini način da se takav pacijent izbori sa bilo kojom virusnom infekcijom. Pacijent je za sada dobro, ali je suviše rano za dalje prognoze - objasnio je.

Sama agresivnost virusa nas je na početku zaprepastila i koliko kod pojedinih pacijenata on kreće brzo da napreduje i može da dovede do sloma organizma, ali i njegova nepredivost, rekao je dr Stevanović.

- Virus nas je podsetio na staro dobro pravilo kliničara koji leče pacijente da je najbitnije permanentno gledati pacijente i da ne postoje testovi koji će mu unapred predvideti tok bolesti. Dakle, morate stalno da budete uz bolesnika i da pratite njegovo stanje i zajedno sa dijagnostičnim testovima da procenjujete šta i kako dalje i da se trudite da budete bar pola koraka ispred bolesti - rekao je infektolog.

Ja sam nastupao sa tablom Srbija, a oni nastupaju kao privatna lica! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA