Najnovije

“BEŽITE KUĆI! MARŠ!”: Kineska mornarica “proterala američki ratni brod iz teritorijalnih voda”!

Američki ratni brod “proteran” je iz spornih voda Južnog kineskog mora nakon što je mornarica Kine podigla borbene avione i mornaricu kako bi ih otpratila, optužujući Vašington za “provokativne” akcije na moru.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Američki raketni razarač Bari; “upao je” u teritorijalne vode Kine u blizini spornih ostrva Xiša – poznatih i kao Paracelska ostrva– u utorak, javlja Narodna oslobodilačka vojska (PLA). Po prvi put, kineska mornarica je ”aktivno upozorila” na ilegalno prisustvo na spornom području.

“Proaktivne akcije SAD-a ozbiljno su prekršile međunarodno pravo i norme. Ozbiljno su narušile kineski suverenitet i bezbednosne interese i namerno povećale regionalne bezbednosne rizike”, rekao je pukovnik Li Huamin, PR komande PLA-e, dodajući da slične akcije mogu dovesti  do “nesreće.”

Pozivamo američku stranu da se usmeri na prevenciju i kontrolu epidemije u svojoj domovini…i odmah zaustavi vojne akcije protiv regionalne sigurnosti, mira i stabilnosti.

Ranije ove nedelje, “Bari” je prošao obližnji tajvanski tesnac u svom drugom “rutinskom tranzitu” ovog meseca, saopštila je američka mornarica. U oba slučaja pratio ga je kineski nosač aviona. Američki ratni brodovi redovno „patroliraju“ tesnacem, kao i morima Južne i Istočne Kine, navodeći potrebu za zaštitom „slobode plovidbe“, međutim Peking je u više navrata naglasio da slične operacije narušavaju njegov suverenitet.

Napetosti između Vašingtona i Pekinga beleže nagli porast poslednjih nedelja, s obe strane pljušte optužbe u vezi s pandemijom koronavirusa. Američki zvaničnici, uključujući predsednika Donalda Trampa, tvrde da je Kina prikrivala vitalne podatke u ranim fazama zdravstvene krize. Čak je i zamrzla sredstva Svetske zdravstvene organizacije zbog svoje navodne uloge u prikrivanju. Peking je uzvratio insinuacijom da je američka vojska možda imala ulogu u Kovid-19 u Vuhanu, dok su brojni kineski zvaničnici odbacili američke optužbe insistirajući da podeli informacije o virusu čim budu dostupne.

Na Paracelskim ostrvima, koje čine oko 40 ostrvčića i grebena, Kina, Vijetnam i Tajvan ih smatraju svojim teritorijem, ali od kratkog vojnog sukoba s Vijetnamom 1974., Kina je zadržala kontrolu ostrva kojima sada upravlja pokrajinska vlada Hainan. Vašington, međutim, ne priznaje teritorijalnu vlast Pekinga, smatrajući područje oko ostrva međunarodnim vodama.

Pročitajte OVDE   šta je to prelomio Putin?

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA