Najnovije

Rusija: Napad raketama sa američkih podmornica tumačićemo kao nuklearni napad!

SAD na sve načine pokušavaju da relativizuju granicu između nestrateškog i strateškog nuklearnog naoružanja, to vodi ka porastu pretnje od potencijalnog nuklearnog konflikta, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova (Foto: Ria)

„Obratili smo pažnju na dokument koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta, koji je posvećen stvaranju nuklearnih bojevih glava slabe razorne moći V76-2, koje se opremaju na balističke rakete ’Trident 2‘. Potreba da se razmeštaju te nuklearne bojeve glave proizilazi iz reakcije SAD na povećanu globalnu pretnju zbog Rusije i Kine. Kao što smo objasnili u više navrata, smatramo da je to opasno i da to utiče na stratešku destabilizaciju“, navela je ona.

Stav Rusije je, prema rečima Zaharove, da se na ovaj način briše granica između strateškog i nestrateškog nuklearnog naoružanja, što vodi ka porastu pretnje od potencijalnog nuklearnog konflikta.

„To nije samo naše mišljenje, već i stav američkog naučnog društva, čak i dela Kongresa SAD“, dodala je.

Napad raketama sa američkih podmornica — nuklearni napad

Zaharova je naglasila da će se u tom slučaju bilo kakav napad koji se bude vršio balističkim raketama sa američkih podmornica, ubuduće tumačiti kao napad nuklearnim oružjem.

Uzimajući u obzir rusku doktrinu nuklearnog ratovanja, to će značiti da će u slučaju takvog napada od strane SAD Moskva imati osnov za uzvratni nuklearni napad.

Podsetimo, u februaru 2021. godine prestaje da važi Sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja, koji je potpisan još 2010. godine.

Pročitajte OVDE  kakav to egzodus preti svetu.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA