Najnovije

DRAMATIČNO OBRAĆANJE ANE BRNABIĆ: Samo tri ovakva dana i naši kapaciteti pucaju sa svom opremom i podrškom!

Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je u Srbiji u poslednja 24 sata preminulo još osam osoba usled virusa korona, što je ukupno 39 preminulih, uz još 305 zaraženih Kovidom 19.

Ana Brnabić (Foto: Jutjub)

“Mi smo od juče u 15 sati imali osam preminulih, to je najveći broj preminulih najveći do sada”, rekla je Brnabić prilikom dočeka ruske pomoći u Srbiju.

Premijerka je rekla da je od juče u 15 sati registrovano 305 novozaraženih koronom, što je gotovo tri puta više od broja juče registrovanih, kada je bilo još 111 osoba.

“Ovo je dan kada se plašim da smo ušli u eksponencijalni rast”, upozorila je Brnabić.

Ona je zahvalila partnerima iz Rusije na pomoći, ističući da nam je neophodna, a da dolazi u najtežem danu za Srbiju.

“Ovo je dan kada smo ušli u petu nedelju borbe, kada ulazimo u dve jako teške nedelje, što se vidi i po današnjim brojevima”, rekla je Brnabić.

Sva pomoć beskorisna bez gvozdene discipline

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je Ruskoj federaciji na pomoći koju pruža Srbiji u borbi protiv korona virusa i poručila građanima da bez gvozdene discipline, ni sa svim lekovima, opremom, milion respiratora, niti s podrškom stručnjaka iz ranih zemalja sveta, ne možemo da pobedimo u ovom ratu.

Brnabić je, u obraćanju povodom pristizanja ruske pomoći, ukazala na veliki rast broja umrlih i inficiranih.

"Došli ste na dan kada se plašim da smo ušli u eksponencijalni rast. Svakako u tom smislu vaš boravak, to što ste se brzo odazvali pozivu predsednika Aleksandra Vučića i mojoj molbi upućenoj premijeru Ruske federacije znači mnogo. Hvala što ste došli sa lekarskim timovima. Hvala što ste došli sa posebnim jedinicama za protivbiološku i protivhemijsku odbranu, sa motornim vozilima za dezinfekciju, kontejnerima za medicinsku opremu. Hvala što ste došli da pružite podršku kako materijalnu tako i mentalnu", kazala je premijerka.

Brnabić je kazala i da je reč o partnerskoj pomoći koju Ruska federacija pruža još nekoliko zemalja sveta, i ukazala da je svet u ovoj borbi postao mesto u kojem je partnerstvo i zajedništvo važno.

"Imamo sve što nam treba da pobedimo, naše partnere, saradnike iz celog sveta. Ovo je jedan od deset aviona koji šalje predsednik Rusije Vladimir Putin. Imamo opremu, odlične lekare, medicinske sestre, naučnike, laboratorije. Imamo sve što nam treba. Ali fali nam i dalje disciplina. Bez gvozdene discipline ne možemo da pobedimo ni sa svim lekovima, opremom, milion respiratora, niti sa podrškom stručnjaka iz Rusije, EU, Kine, SAD", naglasila je Brnabić.

Bez discipline, prema njenim rečima, možemo da se trudimo da ovo suzbijemo, ali rat ne možemo da dobijemo.

"Molim vas još jednom shvatite ovo ozbiljno, nemojte da nas zavara lepo vreme i sunce, što smo u petoj nedelji, što smo imali kontrolu. Samo tri ovakva dana kakva imamo danas sa preko 300 novih obolelih, sa rastom broja preminulih, samo tri ovakva dana i naši kapciteti su u potpunosti popunjeni, pucaju sa svom opremom i podrškom", poručila je.

Premijerka je ocenila da je ovo borba svih nas i zahvalila je Rusiji.

"Hvala što ste nam izašli u susret, što ne štedite na ljudstvu, materijalu, opremi u vreme kada je vama i vašim građanima najpotrebnija. Molim vas u ime Vlade, predsednika Srbije da prenesete zahvalnost za svu podršku narodu Ruske federacije".

Shvatite ozbiljno, nemojte da nas zavara lepo vreme

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je danas bojazan da smo u borbi s epidemijom korona virusa ušli u eksponencijalni rast, o čemu svedoče najnoviji podaci o broju zaraženih i zbog čega je ona građane upozorila da bez gvozdene discipline ne možemo da pobedimo "u ovom ratu".

"Fali nam i dalje disciplina. Bez gvozdene disciplijne ne možemo da pobedimo ni sa svim lekovima, opremom, milion respiratora, niti sa podrškom stručnjaka iz Rusije, EU, Kine, SAD", naglasila je Brnabić, nakon što je na aerodromu dočekala avion s ruskom pomoći.

Ona je još jednom apelovala na građane da situaciju i mere koje je odredila Vlada shvate ozbiljno.

"Molim vas još jednom shvatite ovo ozbiljno, nemojte da nas zavara lepo vreme i sunce, što smo u petoj nedelji, što smo imali kontrolu. Samo tri ovakva dana kakva imamo danas sa preko 300 novih obolelih, sa rastom broja preminulih, samo tri ovakva dana i naši kapaciteti su u potpunosti popunjeni, pucaju sa svom opremom i podrškom", poručila je Brnabić.

Podaci zastrašujući, oštrije mere ako se nastavi

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da su novi podaci o zaraženima i preminulima od korona virusa u Srbiji zastrašujući i dodala da će, ako se nastavi nagli skok broja obolelih, država uvesti najrigoroznije mere.

Brnabić je kazala da je od početka epidemije u našoj zemlji prvi put zabeleženo 40 odsto pozitivnih slučajeva u odnosu na broj testiranih i dodala da su ti rezultati, koliko god bili očekivani, ipak neprijatno iznenađenje.

''Predsednik Aleksandar Vučić je juče rekao da se, po modelu koji on prati u poređenju sa drugim zemljama, očekuje sve više preminulih jer ima pacijenata koji su već duže vreme na respiratorima, ali nismo očekivali ovoliki skok zaraženih'', rekla je premijerka.

Brnabić je primetila da ima mnogo onih koji ne poštuju sve mere Vlade Srbije jer misle da su ''glupe, restriktivne ili da su u suprotnosti sa zakonomima i Ustavom'', iako, istakla je, ima zemalja koje su uvele još restriktivnije mere.

Kako je rekla, mnoge zemlje su kasno uvele te mere, ali Srbija te greške, naglasila je Brnabić, neće ponoviti.

''Mnogi ne poštuju mere iz raznoraznih razloga, a uveče u 20 sati aplaudiraju lekarima i medicinskim radnicima. Nemojte to da radite, ne budite licemeri, jer će lekari zbog vas i vaše šetnje i nediscipline umesto smene od 12 časova, imati smene od 18 časova ili će se zaraziti i neće moći nikog da leče'', rekla je premijerka.

Naglasila je da se epidemija korona virusom može pobediti samo uz gvozdenu disciplinu i da ne postoji zemlja i sistem koji može da uspe u tome ako svaki pojedinac u društvu nije dovoljno disciplinovan, odgovoran i solidaran.

''Ako ne možemo da poštujemo mere i da sedimo kod kuće, nećemo dobiti ovaj rat uz svu moguću pomoć koju dobijamo, a koju smo danas dobili i od Rusije'', naglasila je Brnabić.

Upitana za nove mere Vlade Srbije, Brnabić je ponovila da će penzionerima biti dozvoljeno da obave kupovinu subotom od 4 do 7 ujutro kako prodavnice ne bi radile nedeljom i kako bi prodavci bili bezbedniji.

Dodala je i da uveden dodatni termin za šetnju kućnih ljubimaca nedeljom od 8 do 10 sati, uz termin od 23 časa do jedan posle ponoći.

Pročitajte OVDE koja su žarišta korone u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA