Najnovije

NAJNOVIJE MERE: Šta se sme, a šta nikako ne sme tokom vanrednog stanja

Vanredno stanje u Srbiji proglašeno je 15. marta, a od tada je Vlada donela niz mera kojima bi trebalo da se širenje koronavirusa u Srbiji spreči.

Vanredno stanje u Srbiji (Foto: mod.gov.rs)

Građanima koji imaju više od 65 godina i žive u gradovima zabranjeno je kretanje na javnim mestima, odnosno van stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstava, dok se ova zabrana u ruralnim sredinama odnosi na sve osobe starije od 70 godina.

Zabrana se ne odnosi na period od 3 do 8 časova nedeljom, kako bi lica obuhvaćena ovom zabranom mogla u tom periodu da odlaze u prodavnice i supermarkete.

Ostalim građanima Srbije zabranjeno je kretanje na javnim mestima u periodu od 17 do 5 časova radnim danom, dok će vikendom policijski čas počinjati dva sata ranije - od 15 časova. Kako policijski čas traje od 17 časova, prodavnice i supermarketi radnim danom radiće do 15 časova.

Međutim, najnovija mera propisuje zabranu kretanja od subote u 13č do ponedeljka u 5č, ali to ne važi za građane starije od 65 godina, koji će, kao i ranije moći da obave kupovinu u nedelju rano ujutru.

Posebne mere za građane Srbije koji imaju kućne ljubimce, prema najnovijoj odluci, njima je dozvoljeno šetanje kućnih ljubimaca u periodu od 23č do 01č i to najduže 20 minuta, a najdalje 200 metara od mesta prebivališa, odnosno boravišta.

Ukoliko se naredba o ograničenju i zabrani kretanja prekrši, sledi novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Ograničenja i van policijskog časa

I u periodu kad policijski čas nije na snazi, građani moraju da poštuju određene mere - na teritoriji Republike Srbije zabranjena su javna okupljanja na javnim mestima i u zatvorenim prostorima ne sme biti više od dve osobe, razmak između lica mora biti najmanje dva metra, dok na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Odlukom Vlade zatvoreni su kafići i restorani, a zabrana rada se odnosi i na igraonice, kladionice, kockarnice, frizerski i kozmetički saloni, kao i auto-perionice.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom KOVID-19, odlučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg.

Ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost tokom vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za nošenje ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u ugostiteljski objekat.

Gradski i međugradski prevoz u Srbiji je obustavljen, a grad Beograd uveo je koridorske linije prevoza za zdravstvene radnike i građane koji imaju radnu obavezu tokom perioda vanrednog stanja.

Novčane kazne za napuštanje izolacije idu i do milion dinara. Kako se navodi, minimalna kazna nije određena, pa se primenjuje opšti maksimum.

Izolacija i samoizolacija

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19, građani koji u Srbiji doputuju iz žarišta epidemije, konkretno iz Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije ili Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim koronavirusom SARS-Co-2 u trajanju od 14 dana izolacija u kućnim uslovima za državljane Republike Srbije koji dolaze iz svih ostalih država takođe je produžena na 28 dana.

Granice Srbije zatvorene su za sve one koji nisu srpski državljani.

Mera kućne izolacije prestaje da važi osposobljavanjem prostorija Beogradskog sajma za hospitalizovanje pacijenata zaraženih koronavirusom, koje se očekuje narednih dana.

Od ponedeljka 16. marta u potpunosti je obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji. Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave: eVrtić dostupan za celu Srbiju, eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila, probni test za malu maturu će biti urađeni putem nove tehnologije, a nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS 3, platforme RTS Planeta, kao i internet-platformi za učenje.

Moskva hitno šalje pomoć Beogradu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: B 92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA