Najnovije

STIŽE BRATSKA POMOĆ: Putin šalje lekare i 100 respiratora! Evo šta još stiže iz Rusije

Šef Kremlja Vladimir Putin obećao je predsedniku Aleksandru Vučiću u telefonskom razgovoru da srpskoj braći šalje sve što je potrebno u borbi protiv koronavirusa.

Ilustracija (Foto: RIA/ pixabay)

Kako se saznaje, u pomoći koja uskoro stiže u našu zemlju nalazi se sva potrebna oprema za zaštitu zdravstvenih radnika, koji su prvi na udaru ove opake bolesti.

- U paketu koji stiže u Srbiju nalazi se 100 respiratora, ali i najkvalitetnije maske, viziri, kao i druga oprema koja će biti od pomoći tokom vanrednog stanja - pojašnjavaju izvori.

Dokaz prijateljstva

U saopštenju posle razgovora lidera Srbije i Rusije navedeno je da se Vučić zahvalio Putinu jer i pored brojnih obaveza i krize koja je zadesila ceo svet misli i na prijateljski srpski narod.

- Razgovor je potvrda izvanrednih strateških odnosa u najbližeg prijateljstva dveju zemalja, ali i pokazatelj obostrane solidarnosti i međusobnog poverenja da zajedničkim snagama suzbijemo velikog, nevidljivog neprijatelja kakav je KOVID-19 - piše u saopštenju.

S druge strane, šef Kremlja rekao je da će, pored pomoći u opremi, Moskva u Srbiju poslati lekare i stručnjake za dezinfekciju objekata. Posle razgovora Vučić je na Instagram profilu napisao:

- Veoma dobar razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Potvrđeno prijateljstvo i značajna pomoć stiže u Srbiju. Hvala Vladimiru Putinu i ruskom narodu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da je Moskva bila uz srpsku braću i pre nego što je se pojavio koronavirus.

- Rusija je uvek spremna da pomogne, a naša javnost zaboravlja da u našoj zemlji već deluje ruska humanitarna misija koja učestvuje u dijagnostikovanju korone i radi u Srbiji još pre nego što su došli Kinezi - podvlači Anđelković.

Vrednije od novca

Kako ocenjuje Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, važna je komunikacija dvojice predsednika, ali je još važnija direktna pomoć koju predsednik Putin i Rusija obećavaju.

- U ovoj složenoj zdravstvenoj situaciji medicinska pomoć u vidu respiratora, zaštitne opreme, lekova i stručne pomoći vredi daleko više nego novčana. Ukoliko Rusija obećanja realizuje u najskorije vreme, Srbija će to znati da ceni, zapamti i na pravi način uzvratiti kada i kako bude mogla i znala, a da će se bliskost dve države dodatno pojačati, u to ne treba sumnjati. Sada će sve države, a tu imam u vidu i EU, pokazati na koji način vrednuju Srbiju i koliko im je stalo do poboljšanja bilateralnih odnosa jer u kriznim situacijama stvari postaju jasnije - smatra Miletić.

Prema rečima potpukovnika u penziji LJubana Karana, ne čudi što je predsednik Rusije Vladimir Putin u razgovoru sa Vučićem obećao Srbiji svu potrebnu pomoć, čak i dragocene respiratore.

- Politika potpune nezavisnosti i vojne neutralnosti daje izvanredne rezultate za interese Srbije. Srbija sama prepoznaje i bira iskrene prijatelje i to prijateljstvo zna da poštuje i ceni bez obzira na pretnje i ucene. Sada se iskreno prijateljstvo i partnerstvo potvrđuje u praksi ne samo sa Rusijom nego i sa Kinom. Pravo prijateljstvo se potvrđuje u teškim vremenima kakva su danas. Nisu nas ostavili na cedilu kao neki koji nam se tako predstavljaju, a nikada svoje prijateljstvo nisu potvrdili u praksi - zaključuje Karan.

Putin u Hramu u septembru

Predsednik Rusije Vladimir Putin dolazi u Beograd u septembru 2020. godine na svečanost povodom završetka radova na Hramu Svetog Save, koji će dotad biti kompletno završen. Šef Kremlja je to otkrio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom susreta u Sočiju.

Ovo nam šalju Rusi

5.000 testova za utvrđivanje koronavirusa

3.000.000 maski za jednokratnu upotrebu

500.000 zaštitne maske sa filterom FFP2

20.000 zaštitne maske sa filterom FFP3

3.000.000 rukavica za jednokratnu upotrebu

150.000 kombinezona za jednokratnu upotrebu

150.000 kapa za jednokratnu upotrebu

150.000 kaljača za jednokratnu upotrebu

150.000 mantila za jednokratnu upotrebu

50.000 vizira

1.000 gumenih čizama

6 tona tečnog gela na bazi alkohola za dezinfekciju ruku

50 tona sredstva za dezinfekciju javnog prevoza i javnih površina (hlorni granulat)

100 aparata za raspršivanje s pripadajućim sredstvima

100 respiratora sa pripadajućim gasovima

500 beskontaktnih toplomera

I Francuska uz Srbiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je podršku Srbiji u borbi protiv koronavirusa i naglasio da, uprkos teškoj situaciji u kojoj se nalazi čitava Evropa, niko nije zaboravio na našu zemlju. Oni su razgovarali o načinima za suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19 i načinima za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti KOVID-19 po privredu.

Dačić i Lavrov: Pomoć brzo stiže

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je prethodnih dana sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, koji mu je rekao da Rusija sprema pomoć Srbiji. Šef ruske diplomatije je u razgovoru istakao da će, sve što je Srbiji potrebno, Rusija obezbediti i poslati našoj zemlji u najkraćem mogućem roku.

O razgovoru sa ruskim kolegom Dačić je informisao i predsednika Srbije. Šef srpske diplomatije istovremeno je zahvalio Naftnoj industriji Srbije, koja je obezbedila donaciju od 270 tona avio-goriva za "Er Srbiju". Podsetimo, pre nekoliko dana stigao je avion iz EU sa pomoći za Srbiju, a u toku prethodnih nekoliko dana stizali su i avioni iz Kine.

Šta se sme, a šta nikako ne sme tokom vanrednog stanja pročitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA