Najnovije

KRAJ DINASTIJE KIM? Opasni vicemaršal drugi čovek najizolovanije zemlje na svetu, a sada cilja na mesto broj jedan!

Da li se bliži kraj dinastije Kim u Severnoj Koreji? Niko sa sigurnošću ne može da odgovori na ovo pitanje, ali kako nagađanja o zdravlju velikog vođe Kim DŽong Una i dalje traju, tako se povećava i broj potencijalnih kandidata za njegovog naslednika. A on i ne mora da bude član vladajuće porodice.

Kim DŽong Un (Foto: Jutjub)

Pre svega Kima bi trebalo da nasledi njegov sin, ali je on tek dete, tako da se smatra da bi neko drugi iz porodice trebalo da bude sledeći vladar.

Iako su uglavnom sve oči uprte u njegovu sestru Kim Jo DŽong, tradicija zapravo nije na njenoj strani.

Kako “Vašington post” piše, moguće je da vlast pređe na nekog van porodice. Ako Kim Jo DŽong ili njen i Kimov stric Kim Pjong Il, koji se takođe pominje kao mogući naslednik, ne uspeju da osiguraju vlast, najverovatniji naslednik bi bio vice-maršal Čoe Rjong Hae, član Politbiroa, potpredsednik Radničke partije Koreje koji drži još nekoliko važnih funkcija u zemlji.

On trenutno i jeste zvanično drugi po važnosti čovek u državi.

Svekar Kimove sestre

Kao takav, on bi svakako, u slučaju Kimove smrti, upravljao kao "regent", sve dok zakonodavna vlast ne izabere novog vrhovnog vođu.

Prema Ustavu, vrhovnog vođu Severne Koreje bira zakonodavstvo Severne Koreje, Vrhovna narodna skupština (SPA). Ne postoji formalni sistem nasledstva među krvnim srodnicima, ali se on podrazumeva.

Ipak, postoji mogućnost da Čoe odluči da vlast zadrži za sebe.

NJegova porodica je bliska sa Kimovom sestrom. Naime, njegov drugi sin Čoe Song je u brakusa Kim Jo DŽong. To je jedan od pokazatelja koliko je povezan sa dinastijom Kim, ali to opet ne znači da je on spreman da tek tako prepusti kormilo nekome od njih.

Decenijama deo režima, a pretila mu je egzekucija

Čoe takođe ima podsticaj da se bori za vlast umesto da podrži narednog člana porodice Kim, jer kad je Kim DŽong Un preuzeo vlast, pogubio je druge najmoćnije članove režima.

Sam Čoe je u prošlosti bivao skrajnut sa političke scene, a i njemu je pretila egzekucija.

Ovaj 70-godišnjak trenutno obavlja i funkciju predsednika Skupštine, koja je ovlašćena da usvaja zakone, ratifikuje ugovore sa drugim zemljama, uklanja zvaničnike i daje posebna pomilovanja.

Pridružio se Korejskoj narodnoj armiji 1967. i proveo decenije radeći na različitim položajima u režimu.

Godine 1998. suočio se sa egzekucijom kada je stranka utvrdila da prodaje otpadni metal stranim zemljama, ali sestra tadašnjeg vođe Kim DŽong Ila, Kim DŽong Unovog oca, intervenisala je da mu spase život.

Važio je za protežea teče Kim DŽong Una - DŽang Song Taeka.

Od tada je brzo napredovao kroz redove režima.

Opet kažnjen

Čoe nije privlačio posebnu pažnju javnosti sve do smrti Kim DŽong Ila u decembru 2011. Tada je viđen kao ključan faktor u obezbeđivanju vladavine njegovog sina. U aprilu 2012. unapređen je na mesto vicemaršala.

Ipak, i za vreme Kim DŽong Una, doživljavao je uspone i padove. Godine 2013. njegov mentor DŽang Song Taeka, Kimov teča je navodno ubijen i to po nalogu Kim DŽong Una.

Početkom 2014. Čoe je bio primetno odsutan sa nekoliko javnih događaja kojima je inače prisustvovao uz vrhovnog vođu. U martu 2014. godine objavljeno je da je Čoe Rjong-hae zatvoren i ispitivan. Kasnije je viđen kako šepa dok hoda.

Ipak, on se od tada ponovo uspinjao i sada je, kako pišu američki mediji, Kimov "broj dva".

U oktobru 2017. godine postavljen je za direktora Odeljenja za organizaciju i usmeravanje (OGD). Pre njegovog imenovanja, OGD su dugo ili formalno ili neformalno predvodili članovi porodice Kim. NJegov neposredni prethodnik bio je Kim DŽong Un.

Ipak uprkos vezama sa porodicom Kim, ili baš zbog njih, on bi mogao da zaključi da bi jedini način da ostane živ bio taj da on preuzme vlast.

Najopasniji scenario je da se niko ne pojavi kao Kimov naslednik i, umesto toga, više njih se bude borilo za presto tokom dužeg perioda. Ako se ​​to dogodi, Severna Koreja bi mogla da postane nestabilna zemlja, što je veoma opasno kada se u obzir uzme da poseduje nuklearni arsenal.

Tramp objasnio porast smrtnosti u Švedskoj, a za to je dao i dokaz! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA