Najnovije

SADA JE SVE JASNO: Tramp objasnio porast smrtnosti u Švedskoj, a za to je dao i dokaz!

Predsednik Donald Trump danas je ocenio da porast broj umrih i obolelelih u Švedskoj pokazuje da ta zemlja "plaća veliku cenu" za svoju odluku da ne zatvori zemlju u borbi protiv koronavirusa. U Švedskoj, čija je strategija bila zansovana na ličnoj odogovornosti pojedinca - prema sebi, porodici, komsijama i sugrađanima, do danas je umrlo 2.586 ljudi, a zaraženo 21.911 što je mnogo više nego u susednim zemaljama pout Norveške gde je umlo 207, Finske 206 ili Danske 452.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Tramp je te brojke objavio na Tviteru kao bi činjenicu iskoristio da kaže da su SAD donele ispravnu odluku o uvođenju strogih mera, prenosi NJujork post. Kritiku na račun zvaničnog Stokholma Tramp je uputio svega dan nakon što je rukovodstvo SZO pohvalilo švedski model borbe protiv pandemije i istaklo da bi druge zemlje mogle mnogo toga naučiti od te skandinavske zemlje.

Za razliku od mnogih nordijskih suseda i evropskih zemalja, Švedska nije postavila stroga ograničenja za svoje građane i dozvolila je da mnoge kompanije, uključujući restorane i frizerske salone, kao i škole, ostanu otvorene. Iz SZO hvale mere koje je sprovela Švedska i navode da će one biti osnova ako želimo da postignemo novu normalnost, jer su se oslonili na partnersvo sa građanima, odnosno na njihovu savest da se sami kontrolišu.

- Ako želimo da se vratimo životu bez izolacije, onda će Švedska na mnogo načina predstavljati model za budućnost. Imamo šta da naučimo od naših kolega iz Švedske.

Predsednik SAD je pre 15 dana naložio administraciji da obustavi finansiranje SZO, zbog načina na koji je reagovala na pandemiju korona virusa. Švedska ima 10 miliona stanovnika, na milion stanovnika smrtnost je 37 odsto, u poređenju sa Norveškom gde je 12 ili 4,5 u Finskoj.

DŽo Bajden seksualno zlostavljao saradnicu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA