Najnovije

BEZ KOMENTARA: Ko drži prst na dugmetu za laniranje nuklearne bombe?!

Danas saznajemo da je Boris DŽonson Premijer Velike Britanije na intezivnoj nezi, u veoma teškom stanju zbog korona virusa, te se nameće pitanje: Ko drći prst na obaraču, ko kontroliše nuklearne bombe? Bez Komentara!

Nuklearna bomba (Foto: Pixabay)

Kada se vođa nuklearne sile razboli, jedno od prvih pitanja je: Ko ima prst na dugmetu? U slučaju Britanije, trenutni zvanični odgovaraju da javnost to ne treba da zna.

Na pitanje Bi Bi Sija da li je ministru spoljnih poslova Dominiku Rabu uručen nuklearni kod, dok je premijer Boris DŽonson ostao na intenzivnoj nezi sa simptomima KOVID-19, ministar kabineta Majkl Gov rekao je: „Postoje dobro razvijeni protokoli koje sprovodimo.“

Bez komentara na pitanja novinara

„Jednostavno ne mogu razgovarati o pitanjima nacionalne sigurnosti“, rekao je Gov.

DŽonson je tražio od Raba da ga zamenjuje „tamo gde je to potrebno“.

Pritisak časti

Japanski premijer Šinzo Abe proglasio je vanredno stanje s razlikom: iako će vlastima dati više snage da kontrolišu ljude da ostanu kod kuće i da se preduzeća zatvore, rekao je da će to prestati umesto formalnogkarantina kao što je to slučaj u drugim zemljama i umesto toga će se osloniti na pritisak zajednice radi efekta povećanja socijalnog distanciranja.

„Ako svako od nas može smanjiti kontakt sa drugim ljudima za najmanje 70%, a u idealnom slučaju za 80%, trebalo bi da budemo u stanju da vidimo maksimum broja infekcija za dve nedelje“, rekao je Abe.

Vanredno stanje trajaće do 6. maja i primenjivaće se u glavnom gradu Tokiju i šest drugih prefektura – koje čine oko 44% stanovništva Japana.

Grad Vuhan u Kini još traumatizovan

Mislite da su stanovnici Vuhana oduševljeni izgledom za okončanje karantina kojim su zahvaćeni milioni stanovnika više od dva meseca. Međutim,svi se još uvek suočavaju sa ožiljcima koje je ostavio svetski epicentar izbijanja zaraze.

„Kada sam čuo za ukidanje karantina, nisam se osećao naročito srećnim“, rekao je Guo Jing, stanovnik koji vodi „hotline“ za žene za koje se suočavaju sa diskriminacijom na radnom mestu.

„Zapravo sam se osećao veoma anksiozno. Mnogo je pitanja za koja nismo sigurni da se mogu rešiti: zapošljavanje, hoće li pacijenti i dalje imati dugoročne efekte, šta je sa preminulima.

Evropa teži ka solidarnosti

Ministri finansija Evropske unije pokušaće ponovo u utorak uveče da prevaziđu nacionalne razlike u vezi sa vrstom ekonomske podrške koja će se pružati onima koji najviše trpe od pandemuje. Popularnost EU u istraživanjima javnog mnjenja je u Italiji opala, a čelnici Španije i Francuske izrazili su različite stepene nestrpljenja; pre svega, EU ne želi da se kasni kako bi pomogla, kao što su mnogi kritičari tvrdili nakon globalne finansijske krize 2008/09.

Kina obeležava prekretnicu – bez novih smrti

Kina je, prvi put od početka epidemije koronavirusa, u utorak prijavila da su bez novih smrtnih slučajeva. Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini u ponedeljak je bio 81,740, dok je 3,331 osoba umrla. Pošto je kontinentalna Kina znatno prevazilažila vrhunac infekcije u februaru, vlasti su skrenule pažnju na uvezene slučajeve i asimptomatske (bez simptoma) pacijente, koji ne pokazuju simptome, ali još uvek mogu da prenose virus.

Grafikon dana Guverneri NJujorka, NJu DŽersija i Luizijane ukazali su u ponedeljak na usmerene znakove da će izbijanje koronavirusa možda početi da se plasira u njihovim državama, i upozorili da zbog velikog borja smrznih slučajeva u SAD koji se približio cifri od 11.000 širom zemlje, niko bez preke potrebe na izlazi napolje.

Šta ćemo dobiti umesto obećanih 100 evra od Vučića saznajte OVDE!

Izvor: Rojters

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA