Najnovije

TRAMPOVA IZVRŠNA NAREDBA GLASI ZAUZMITE SVEMIR: Žetva na Mesecu može da počne! Na put kolonizacije vaseljenje stoji im samo Rusija!

SAD su svemir proglasile pravnim ekvivalentom Divljeg zapada, a Rusija veruje da bi to moglo dovesti do mračnih posledica kao što su to učinile mnoge politike teritorijalne ekspanzije u prošlosti.

Američka svemirska raketa (Foto: spaceforce.mil)

 

Ruska svemirska agencija nije bila impresionirana izvršnom naredbom predsednika Donalda Trampa, koja prostor ne vidi „kao globalnu zajednicu“.

 

„Pokušaji eksproprijacije svemira i agresivni planovi da se de fakto zauzmu teritorije drugih planeta teško će podstaći druge nacije da učestvuju u plodonosnoj saradnji“, rekao je Sergej Savelijev, zamenik direktora Roskosmosa zadužen za međunarodnu saradnju.

On je reagovao na pokušaj SAD-a da privuče privatne kompanije i strane narode na oporavak i upotrebu resursa u svemiru, uveravajući ih da tamo mogu, pravno gledano, uzimati sve što žele.

"Amerikanci bi trebali imati pravo da se bave komercijalnim istraživanjem, oporavkom i upotrebom resursa u svemiru", glasila je Trampova izvršna naredba.

Ovo nije prvi put da su SAD pikirale resurse iz svemira. Kongres je 2015. godine potpisao zakon kojim se američkim kompanijama otvara put za žetvu onoga što nađu na Mesecu i asteroidima.

„Istorija je videla primere nacija koje su odlučivale o svojim interesima a da je zahtevalo zauzimanje tuđih teritorija. Svi se sećaju onoga što iz toga proizlazi ", upozorio je Savelijev.

Ko drži prst na dugmetu za laniranje nuklearne bombe saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA