Najnovije

KATASTROFALNA GREŠKA AMERIČKE VOJNE INDUSTRIJE! Uzaludno uloženo preko 80 miliona dolara! Ovo su otkrivene mane na F-35!

Otprilike 500 aviona F-35 napravljeno je od kada je prvi model borbenog lovca predstavljen još 2015. godine, a svaka jedinica koštala je najmanje 80 miliona dolara. Međutim, uprkos tome što je on vrhunski u klasi u SAD-u i uopšte na Zapadu, da li F-35 vredi toliko ili ne ostaje otvoreno pitanje, pita magazin Nešnl Interest (National Interest).

F 35 (Foto: Pixabay)

Naglašeno je da je uvođenje F-35 u američku vojsku imalo nesporne prednosti. Naime, s obzirom da je F-35, sigurno, jedan od najsvestranijih ratnih lovaca na svetu, mogao bi da zameni čitav niz drugih aviona, poput A-10 Tandrbolt 2 (Thunderbolt II), F-16 Fajting Falkon (Fighting Falcon), F/A -18 Super Hornet i AV-8B Harijer.

Održavanje toliko različitih mašina bilo je skupo pitanje, prema pisanju medija, a da se i ne spominje potreba za razvijanjem različitih programa obuke pilota za svaku letelicu. Pored toga, održavanje starijih aviona obično košta više nego za novije.

S druge strane, svaki avion i dalje košta između 80 i 115 miliona dolara, čak i nakon velikih smanjenja troškova proizvodnje kompanije Lokhid Martin, a da ne spominjemo stotine milijardi utrošenih na razvoj aviona i ukupno 1,1 biliona dolara planiranih da budu potrošeni tokom programa.

Čak ni stručnjaci u odbrambenoj industriji nisu sigurni da je avion vredeo koliko je uloženo u troškove od njegovog razvoja. „Nijednoj drugoj letelici taj nivo tehnološkog napretka nije zajednički ugrađen u jedinstvenu platformu. Da li vredi novca - dobro, vredi rizika, a isplatila se velikim razvitkom domaćeg tržišta“,  rekao je DŽon Sneler, šef avijacije DŽejns Informacione Grupe koja se fokusira na odbranu u intervju za Nešnl Interest.

Magazin je istovremeno napomenuo da uprkos činjenici da je F-35 tehnološki napredni avion koji može da ispuni uloge nekoliko letelica, čak i nakon izlaska i dalje ima tehničke nedostatke, zaključeno prema brojnim izvještajima iz drugih medija, to nije nešto što bi se moglo očekivati od ratnog aviona od 80 miliona dolara.

Među prijavljenim problemima su softverske greške, problemi s težinom mlaznice, kapacitetom goriva (kao rezultat operativnog rastojanja leta) i kvarovi topova.

Nešn Interest priznaje da su mnogi od ovih problema navodno razrešeni, ali sumirali su da još uvek ostaje pitanje da li je F-35 „zaista najbolji od najboljih, ili samo skupi leteći limun“.

Kako je Islamska Država pogodila američku bazu saznajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA