Najnovije

ŽESTOKA PROVOKACIJA SA ZAPADA: "Za razliku od agresivne Rusije, NATO i EU žele slobodnu i mirnu Evropu!"

Danas je važnije nego ikad da vrata NATO-a budu otvorena za nove članice, jer Evropa postaje takmičarsko polje velikih sila – „dok Rusija i Kina uporno pokušavaju da izazovu nestabilnost u Evropi, NATO i EU nude perspektivu slobodne i mirne Evrope“, izjavio je bivši američki vojni ataše u Poljskoj Rej Vujčik.

Ruski brod (Foto: Tass)

– Veoma je dobro što se Severna Makedonija pridružila Alijansi. To je izuzetno važan signal saveznicima NATO-a, a posebno Rusiji – rekao je Rej Vujčik, bivši američki vojni ataše i direktor Centra za analizu evropske politike u Varšavi u intervjuu za „Polskoe radio“.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je uložila sve napore da se pridruži NATO-u, i danas, kao jedna od članica, doprinosi poboljšanju bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Američki stručnjak ističe da je pridruživanjem Severne Makedonije, Alijansa poslala Rusiji jasnu poruku.

– NATO izvršava svoje obaveze. NATO se ne povlači kada mu prete. Vrata u NATO ostaju široko otvorena i postoji put koji vodi ka Alijansi – izjavio je Vujčik.

Kako kaže, to je dobra vest za druge zemlje, koje teže da stupe u NATO, kao što su Gruzija i Ukrajina, a da bi tako trebalo biti i kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana.

Vujčik ističe da bi Alijansa trebalo da predloži Gruziji plan za članstvo, jer je ta zemlja „spremna da uđe u NATO“. Kada je reč o Ukrajini, zemlja i saveznici treba tesno da sarađuju kako bi približili Ukrajinu članstvu.

Kako kaže, danas treba delovati tako da vrata Alijanse ostanu otvorena za druge zemlje, koje žele da se pridruže NATO-u.

– Danas je to važnije nego ikad, jer Evropa postaje sfera konkurencije velikih sila, a Rusija i Kina agresivno pokušavaju da izvrše uticaj, forsiraju određene korake, a takođe izazivaju nesigurnost i nestabilnost u Evropi, dok transatlantska zajednica NATO-a i EU predlaže potpuno drugačiju perspektivu – nedeljivu, slobodnu i mirnu Evropu – zaključio je američki vojni ataše.

Bankrotirala jedna od najvećih gasnih kompanija u SAD Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA