Najnovije

ČEŠKA RUSOFOBIJA: Gradonačelnik Praga umislio da Putin hoće da ga otruje!

Gradonačelnik Praga Zdenjek Hrib dobio je policijsku zaštitu nakon izveštaja, koji Rusija negira, da je na meti je ruskog agenta.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Prema pisanju češkog nedeljnika "Respekt", koji se pozvao na policiju i druge odgovorne bezbednosne službe, ruski državljanin koji je putovao sa diplomatskim pasošem stigao je u Prag početkom aprila i kod sebe je imao otrov ricin, preneo je birselski portal Politiko.

Hrib je nazljutio Moskvu preimenovanjem trga u češkoj prestonici na kome se nalazila ruska ambasada po Borisu NJemcovom, kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je ubijen na ulici u Moskvi 2015. godine.

Rusija je preselila svoju ambasadu otkako je trg preimenovan u februaru.

To nije prvi put da je gradonačelnik Praga naljutio Ruse, on je prethodno naredio uklanjanje iz Skupštine grada ploče u znak sećanja na ruskog ratnog heroja maršala Ivana Konjeva kao oslobodioca Praga na kraju Drugog svetskog rata.

"Konjev je stigao u Prag nakon što su se Nemci predali Česima", rekao je Hrib u intervjuu Politku preko Skajpa, objašnjavajući svoju odluku.

Rusi odbacuju optužbe 

Češke vlasti nisu dale zvanična objašnjenja za uvođenje policijske zaštite za Hriba i još dva gradska funkcionera - Pavela Novotnog, predsednika opštine Prag-Reporje i otvorenog kritičara Kremlja, i predsednika opštine Prag šest Ondreja Kolara, koji je naredio uklanjanje statua maršala Konjeva početkom aprila.

Ruska ambasada brzo je u saopštenju odbacila navode iznete u članku, nazvavši ih primitivnom i provokativnom propagandom.

Ambasada je, takođe, pisala češkom Ministarstvu spoljnih poslova osudujući neprihvatljivost neprekidnih nepotvrđenih napada na Rusiju i njenu ambasadu u Pragu.

Hrib shvata izveštaj ozbiljno i navodi da ne zna zašto je policija preduzela takve mere, ali da oni ništa ne rade u zemlji bez razloga.

Policija u Indiji privodi ljude u vozila sa zaraženima korona virusom? Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA