Najnovije

PRESTANITE DA ŠIRITE LAŽI! Otvoreno pismo najuticajnijeg nemačkog virologa i njegovih kolega Fejsbuku i Guglu!

Dok se korona virus širi po svetu, lekari ne samo da moraju da se bore za spasavanje života, već i protiv lažnih vesti o korona virusu, koje se šire kao vatrena stihija. Zbog toga su se nemački virolog Kristijan Drosten i više od sto lekara, negovateljica i zdravstvenih stručnjaka, obratili javnosti otvorenim pismom.

Kristijan Drosten (Foto: Jutjub)

“Za spasavanje života i vraćanje poverenja u lečenje zasnovano na naučnim saznanjima, neophodno je da tehnološki giganti prestanu da raspiruju laži, izvitoperene informacije i fantazije, koje nas sve dovode u opasnost”, pišu autori, misleći na Fejsbuk, Tviter, Gugl i druge.

Kako prenosi merkur. de, pozivajući se na pismo objavljeno u "NJujork tajmsu", tehnološke kompanije imaju “veoma veliki uticaj”, te su odgovorni za “suzbijanje smrtonosnog širenja lažnih informacija, kako bi sprečili da društvene mreže učine naše društvo još bolesnijim”. Tehnološki giganti moraju da stanu na put daljem širenju laži, izvitoperenih informacija i fantazija, navode zdravstveni radnici.

Kako se navodi, povod za objavljivanje pisma je akutelna pandemija korona virusa, u kojoj se lažne informacije poput one da je kokain lek protiv virusa ili da je kovid-19 razvijen kao biološko oružje, brže šire od samog virusa.

Lažne vesti “deo globalnog problema”

Reč je, međutim, samo o “delu globalnog problema”, budući da se na društvenim mrežama u načelu hvale pogrešni lekovi i objavljuju postovi sa ciljem da se “ljudi odvrate od vakcinacije I delotvorne terapije”.

Mada tehnološke kompanije nastoje da reaguju tako što brišu postove, njihovi napori “ni približno nisu dovoljni”, navodi se u pismu. One ne samo da platformama olakšavaju širenje, već na tome i zarađuju.

Zbog toga potpisnici imaju pre svega dva zahteva.

Tehnološki giganti treba da preduprete širenje lažnih vesti

Tako što će upozoravati na lažne informacije u vezi sa zdravljem. Platforme poput Fejsbuka su, doduše, već počele da obeležavaju tekstove sa lažnim informacijama, ali su oni i dalje dostupni milionima ljudi. Svi korisnici, koji su došli u dodir s lažnim informacijama moraju biti upozoreni.

Putem “detoksikacije” algoritama koji odlučuju šta će biti prikazano korisnicima. Ovde je pre svega važno da se sajtovi i grupe koje šire lažne vesti spuštaju na niži nivo u korisničkom fidu, a ne da se podižu na viši. Sajtovi i grupe koje stalno šire lažne vesti treba da budu “izuzeti iz algoritama koji preporučuju sadržaje”.

Kompanija Fesjbuk je reagovala na zahteve iznete u pismu i saopštila da oni preduzimaju “agresivne mere" protiv lažnih informacija o kovidu-19, da su već označili “milione pogrešnih informacija”, te uklonili hiljade sadržaja.

Pročitajte OVDE    zašto je svet opet u potpunom šoku. 

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA