Najnovije

HRVATI SE SETILI MAKSIMIRA PRE 30 GODINA: Vučić na tribini, a Arkan sa pištoljem na klupi Zvezde (VIDEO)

Dva dana uoči 30. godišnjice haosa na Maksimiru i prekinute utakmice zagrebačkog Dinamo i Crvene zvezde, hrvatski mediji setili su se Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i pokojnog Željka Ražnatovića Arkana.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Tog 13. maja 1990. na Maksimiru je bilo nekoliko hiljada “delija”, a osim Željka Ražnatovića Arkana, koji je na Zvezdinoj klupi imao pištolj, na južnoj tribini je bio i sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međusobna tuča navijača dva kluba, pa opšti sukob sa policijom, te neredi koji su se preselili na ulice – označeni su i kao svojevrsni početak rata.

“Gledajte, uvek smo mi bili spremni na tuču u Zagrebu, ali ovo je bilo nešto drugačije”, izjavio je Vučić.

Dalje se navodi kako je hrvatski novinar tadašnjeg “Sport magazina”, Dražen Beraković, dva dana posle pomenutog meča došao u Beograd i napravio intervju sa jednim od vođa “delija”.

“Maksimirska priča nije bila slučajna ili isprovocirana, već očito dogovorena, verovatno na nekim političkim platformama u Beogradu”, saznao je prilikom tog razgovora u prestonici Srbije.

Na dan utakmice u Zagreb je iz Beograda doputovala grupa od oko 2.500 navijača Zvezde, koje je predvodio Željko Ražnatović Arkan, u to vreme takozvani vođa “delija”. Sporadični sukobi su počeli još po ulicama Zagreba, a kulminirali su na stadionu. Sve je bilo bitnije od fudbala…

Početni osvrt na prisustvo Aleksandra Vučića dalje ne pominje, a sadašnji predsednik Srbije svojevremeno je detaljno pričao o maksimirskom haosu…

“Osećala se iskrena mržnja, sa obe strane su se čule najjezivije pesme jednih o drugima. Onda je krenula ta priča sa Bobanom na terenu… Sukob između Zvezdinih i Dinamovih navijača počeo je baš na tom manjem delu južne tribine gde je bilo više Dinamovih nego Zvezdinih. Ja sam bio na donjem delu, ali svi smo se brzo popeli gore. Tu je došlo do manjeg obračuna u kom su Zvezdini navijači potisnuli Dinamove na travu. Ali, Dinamovi navijači sa ‘severa’ su već uleteli na teren, a sa ‘istoka’ je prema nama letelo sve što su mogli da pobacaju. Pošto su u odnosu na nas oni stajali na visini, mi odozdo i nismo mogli bogzna kako da im uzvratimo. Taj sukob je trajao neko vreme, onda više nije bilo stolica kojima bismo mogli da se gađamo. U međuvremenu je policija ušla u obračun sa Dinamovim navijačima na terenu. Na kraju nas je policija spakovala u specijalni voz. Sve su nas ispitivali dok nisu popisali, valjda, svakog čoveka u vozu”, ispričao je Vučić svojevremeno za “Vreme”.

U to vreme su postojala samo tri voza iz Beograda za Zagreb, dva jutarnja, a u jednom je bilo skoro 2.000 navijača Zvezde. Među njima i Aleksandar Vučić.

“Čak su i teretni vagoni i oni za pisma bili puni ljudi. Prvi veliki incident dogodio se u Vinkovcima. Obično bi nas Dinamovi i Hajdukovi navijači čekali na samoj stanici i kamenovali voz. Međutim, tog dana su shvatili da dolazi ogroman broj Zvezdinih navijača, pa su sačekali da voz krene prema Slavonskom brodu. Kako je voz krenuo, zasuli su ga kamenicama, ali sa suprotne strane. Sećam se da je Krle povukao ručnu kočnicu, on je bio jedan od starijih i hrabrijih vođa navijača, nije se fizički isticao, ali je bio autoritet. Voz se zaustavio i sećam se da je veliki broj ljudi koji su pripadali ‘vinersima’, ‘zuluima’ i ‘devilsima’ izleteo napolje. Video sam nekoliko Hrvata na zemlji, u baš teškom stanju. Sve u svemu, izgledalo je prilično jezivo. U odnosu na nešto što je bilo uobičajen bezopasni ritual koji se svodio na to da polome dva-tri prozora, nekog malo poseku, ovo je izgledalo mnogo ozbiljnije. Ali, to je već bio sukob Srba i Hrvata, a ne navijača Zvezde i Dinama”.

I tada je bilo jasno da se ne radi o običnom navijačkom obračunu, niti da idu na običnu utakmicu… Sve je ukazivalo da će se dogoditi “nešto”.

“Kad smo stigli u Zagreb, prvi put se dogodilo da nas je čekala bukvalno armija policajaca. Sproveli su nas do južne tribine. Međutim, mi koji smo bili iskusni, prepoznali smo neke navijače Dinama koji su imali zadatak da prate da li će se neko od nas izdvojiti, pa da ga prebiju. Prepoznao sam Šejtana, Sarmu i još neke. Nisam video Klokana i Sandra koje sam znao kao vođe Bed Blu Bojsa. Onda sam saznao da su i ostali Zvezdini navijači to primetili, pa su ih ispred jednog kafića presreli i pretukli. Zatim su iz kafića izašli drugi navijači Dinama, vikali su ‘udri četnika’. Ali sve je to nije bilo ni novo ni neuobičajeno”, ispričao je Vučić za “Vreme” povodom nemilih scena sa Maksimira 1990. godine.

Pročitajte OVDE kako su Hrvati pre 30 godina pokušali da ubiju legendu Zvezde.

Izvor: Nova.rs/Sportske novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA