Najnovije

ŠEVARLIĆ: Evo zašto razmišljam da prekinem štrajk glađu

Samostalni poslanik Miladin Ševarlić izjavio je danas da će razmisliti da li će nastaviti štrajk glađu, koji je započeo juče ispred Skupštine Srbije, jer su, kako kaže, drugi poslanici "plagirali" njegov čin.

Miladin Ševarlić (Foto: Jutjub)

Ševarlić kaže da će pokušati da nađe neki drugi metod kako bi skrenuo pažnju građana na pitanje Kosova i Metohije.

Navodi da će razmisliti o tome da izađe iz štrajka glađu jer ne želi da bude predmet omalovažavanja, pre svega, kako kaže, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković.

Ševarlić je rekao da je proveo celu noć na stepeništu sa poslanicima SNS, Aleksandrom Martinovićem i Sandrom Božić, sa kojima je, kaže, vodio razgovore na sve teme.

On je rekao da ima časne namere da podstakne građane da promišljaju zašto, kako kaže, i bivša i sadašnja vlast pitanje KiM "guraju pod tepih".

Postavio je i pitanje da li je naslov intervjua ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka u Politici zaista njegov ili je taj intervju zloupotrebljen da bi se objavio takav naslov i to baš na Dan pobede nad fašizmom.

Predsednik Dveri Boško Obradović noć je proveo u Skupštini Srbije, za razliku od poslanika Martinovića i Božić, koji su jutro sačekali ispred parlamenta, na stepenicama na kojima od juče štrajkuju.

Obradović je oko 20 do 7 jutros izašao ispred zgrade parlamenta.

On je sinoć nešto posle ponoći ušao u zgradu Narodne skupštine, a pre toga potpredsednica Dveri Marija Janjušević donela je Obradoviću jastuk i ćebe, koje je unela u skupštinu, a potom i vreću za spavanje.

Martinović i Božić su sve vreme bili na stepeništu, a veći deo noći ispred je bio i samostalni poslanik Miladin Ševarlić, koji je povremeno, na neko vreme ulazio u zgradu, ali se vraćao na stepenište.

Sa Martinovićem i Božić su noć napolju proveli i neki poslanici SNS.

Na štrajk se najpre odlučio Ševarlić, a zatim mu se pridružio Obradović, u znak podrške, kako je najpre rekao, zbog navodne izjave predsednika Srbije, od pre godinu dana, da će priznati nezavisnost Kosova.

Obradovića je sinoć "posetio" ispred Skupštine predsednik SSP Dragan Đilas, a lider Dveri je posle dao izjavu novinarima i saopštio novi motiv protesta, odnosno zahtev da se izbori odlože za šest meseci, a u međuvremenu formira tehnička vlada.

Martinović i Božić štrajkuju, kako je rekao sinoć Martinović, zbog nereagovanja tužilaštva na težak incident, kada je Obradović sa grupom svojih ljudi fizički napao poslanika Marjana Rističevića.

Obradović: Štrajk dok vlast ne pozove na pregovore

"Neću prekinuti štrajk glađu sve dok vlast ne pozove opoziciju za pregovarački sto, i da se napravi dogovor o odlaganju izbora za šest meseci", poručio je sinoć ispred parlamenta Obradović.

Obradović je rekao da mora da stane "politički rat, građanski sukobi, atmosfera građanskog rata" i da zato vlast mora da napravi korak i pozove na pregovore.

"Možda je ovaj moj očajnički pokušaj, ili jedan krik, ljudski, hrišćanski, demokratski da se sve ovo na vreme prevaziđe jednim normalnim razgovorom i dogovorom između vlasti i opozicije", kazao je Obradović.

Cilj pregovora je, kaže, da se dođe do "jednog normalnog dogovora da se izbori odlože za najmanje šest meseci, da se formira prelazna, tehnička vlada koja će omogućiti uslove za slobodne i poštene izbore".

Pregovore, kaže, ne može da "moderira" predsednik Srbije Aleksandar Vučić, već neka istaknuta ličnost "iz redova srpskog naroda".

Obradović je ranije danas rekao da je za aktivan bojkot, a ne tvitovanje, kako to radi "kilavi" Savez, ali je, u međuvremenu, promenio mišljenje i ocenio da je hrišćanski put bolje rešenje i da ne vidi više smisao u nasilju, jer on, kako je rekao, nije takav, već da je potrebno smirenje.

Sinoć je, inače, u jednom trenutku Obradovića na stepeništu Skupštine obišao Dragan Đilas i razgovarao jedno vreme, pre nego što je otišao.

Pročitajte OVDE   šta to tvrdi Obradović.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA