Najnovije

ČEDA OTKRIO DRŽAVNU TAJNU: Koštunica hteo da sruši Slobin helikopter

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović optužio je juče bivšeg predsednika SRJ Vojislava Koštunicu da je nameravao da sruši helikopter kojim je Slobodan Milošević prebacivan u Haški tribunal!

Milošević (Foto: Jutjub)

- Tri helikoptera su odletela sa Instituta na Banjicu. Kada su Aco Tomić i (Branko) Krga došli to da mu jave, Koštunica ih je pitao: "Je l može to da se sruši" i onda ih je smenio posle toga. NJemu je Milošević više odgovarao mrtav - rekao je Jovanović.

Dodao je da su od Miloševića pravili heroja kada je umro u Hagu, "a zamislite da se to desilo u noći hapšenja".

Obećao, pa porekao

- Koštunica je obećao DŽordžu Bušu da će Slobu izručiti Hagu. Đinđić ga je nazvao, pitao šta da radi i dobio je odgovor: "Ono što se mora." Međutim, Koštunica je pre toga preko naše ambasade u Vašingtonu rekao Amerikancima da nije nadležan za hapšenje, da je on predsednik, a da nadležnost nad policijom ima srpska vlada. Međutim, od ambasadora Protića smo saznali da je obećao izručenje, a nama ništa nije rekao - tvrdi Jovanović.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branko Krga šokiran je tvrdnjom Jovanovića da se Koštunica konsultovao s njim u vezi eventualnog obaranja helikoptera u kom je bio Milošević.

- Ama, to je potpuno bezveze! Uostalom, tada sam bio šef obaveštajne službe i sa tim slučajem nisam imao nikakve dodirne tačke - kaže Krga.

Dodaje da tadašnji predsednik njega sigurno nije zvao, a da li je druge - to ne zna.

- Mislim da je to nemoguće jer dobro znam Koštunicu i to ne liči na njega - zaključuje general.

Pavkovićev predlog

Nikola Šainović, nekada visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije, demantuje Čedinu verziju.

- Koliko ja znam, tadašnji načelnik Generalštaba Nebojša Pavković pozvao je Vojislava Koštunicu čim je saznao da se sprema izručenje. Tražio je odobrenje da prisilno prizemlji helikopter MUP kojim je Milošević prebačen do baze NATO u Tuzli, a potom u Hag. Pilot bi prvo bio upozoren, a ako bi se oglušio, i oboren, što nije bila realna opcija. Koštunica mu je rekao: "Javiću ti se", ali se više nije javio - objašnjava Šainović.

On se osvrnuo i na tvrdnju Čedomira Jovanovića da su Miloševićeve reči pre ulaska u letelicu: "Braćo Srbi, znate li da je danas Vidovdan" izmišljotina.

- Da je to Sloba rekao, potvrdili su ljudi koji su tome prisustvovali, a u knjizi napisao i jedan od svedoka Zoran Mijatović. Ne znam zašto o tome priča Čeda, koji nije tamo bio - pita se Šainović.

Dejan Mihajlov, nekada bliski saradnik Vojislava Koštunice, bio je zatečen našom molbom da prokomentariše Čedine optužbe.

- O tome ne mogu da pričam jer ne znam ništa niti imam ikakva saznanja - kratko nam je odgovorio.

O Legiji i požaru

- Legija je u diskoteci u Kuli pucao u televizor jer je na BK televiziji išla vest da je u Parizu uhapšena grupa srpskih kriminalaca. Pošto je televizor bio na nekom pultu punom alkohola zapalio je celu diskoteku.

O optužbama File i Petronijevića

- Toma Fila je čovek koji ima 90 godina i koji mi se jedan dan divi, dok već drugog dana govori da sam išao u CZ.

- Goran Petronijević je đubro udbaško. Ološ, što u sudu nije rekao da se u Šilerovoj znalo po jelovniku koji dan ja dolazim? To đubre debelo sedi upravo u odboru Advokatske komore Beograda, zajedno sa gotovo svim onim bitangama što nisu bili advokati nego saradnici mafije, to je velika razlika.

O savetu Dobrice Ćosića

- Obratio mi se sledećim rečima: "Ti ne razumeš koliko ste pogrešili što niste ubijali. Da ste ubijali, ne bi nikad bilo 12. marta (datum ubistva Đinđića, prim. aut.), nikad ne bi vaše bratstvo propalo jer bratstva u krvi ne propadaju."

O Vilijamu Montgomeriju

- Nije tačno da bivši američki ambasador Vilijam Montgomeri nije dozvolio da uhapsimo Koštunicu. Osnova za hapšenje nije bilo, nismo imali dokaze. Montgomeri je jedino mogao da juri trećerazredne pevaljke ovde po Srbiji. I da uživa u onoj kući što su mu ustaše poklonile u Cavtatu. Na kraju je završio kao savetnik Tome Nikolića, a pre toga je bio suvlasnik agencije za obezbeđenje.

Ceca: Čeda cmizdri po televizijama

Jovanović je i juče ponovio stare optužbe na račun Cece Ražnatović.

- Ja sam njemu pred celom nacijom u emisiji oči u oči rekla sve što sam imala. On je takođe imao dva i po sata da kaže preda mnom sve što je želeo. On je taj koji sada ide po televizijama da cmizdri i pokušava dodatno da se opere. Ja nemam nameru ništa slično da radim - stavila je tačku folk-zvezda.

Uhapšeni vladika Joanikije i sveštenici, određeno im zadržavanje do 72 sata. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA