Najnovije

VRELO IZNAD HMEJMIMA, AVION IZBEGAVA RAKETE: Izrael pokušao da osujeti planove Rusije i Sirije!

Po drugi put u dve nedelje, avion koji je leteo iz Irana u Siriju donoseći pomoć sleteo je u rusku vazdušnu bazu Hmeijmim na jugozapadu Latakije.

Hmejmim (Foto: mil.ru)

Prema izveštaju iz Latakije, sirijski teretni avion putovao je iz iranske prestonice do vazduhoplovne baze Hmeijmim, gde su se kasnije istovarili bez straha da će izraelski ratni avion bombardovati njihove položaje.

Izvor iz Damaska, glavnog grada Sirije, rekao je za Al-Masdar NJuz da je razlog sletanja u vazduhoplovnu bazu Hmeijmim izbegavanje vazdušnih napada, koji su prethodno ciljali na Međunarodni aerodrom Damask.

Izrael nije krio tajnu da nadgleda svaki korak Irana u Siriji, jer su više puta napadali snage Islamske Republike i njihove paravojne saveznike širom levantinske nacije, a neki su napadi čak bili usmereni na susedni Irak.

Za Siriju su ove isporuke neverovatno važne, posebno kada su u pitanju vojne zalihe i humanitarna pomoć. Nije jasno kakav će biti plan Izraela ukoliko se ovi letovi nastave, jer su u prošlosti imali problema sa Rusijom tokom svojih vazdušnih udara u blizini vazduhoplovne baze Hmeijmim. 17. septembra 2018. godine, izraelski F-16 koristio je ruski izviđački avion kako bi izbegao sirijsku protivvazdušnu raketu; to je rezultiralo srušavanjem ruskog aviona i smrću nekoliko vojnog osoblja.

Kao odgovor na ovaj incident, rusko Ministarstvo odbrane je 1. oktobra 2018. godine isporučilo Siriji svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300.

Dok se Izrael protivio isporuci sistema S-300 Siriji, rusko Ministarstvo odbrane je reklo da se to daje sirijskim oružanim snagama da spreče buduće incidente poput onog 17. septembra 2018. godine.

Najnoviju analizu borbenih mogućnosti lovaca Su-57 i F-35 pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA