Najnovije

NI NEBO IM VIŠE NIJE GRANICA! Odobreno je, razvija se novi program! Iz Rusije poleću pravo za Veneru!

Rusija namerava da razvije novi program za istraživanje Venere, u okviru kojeg će na tu planetu biti poslata najmanje tri uređaja za naučna ispitivanja, a glavne faze projekta biće javno predstavljene sledeće godine, izjavio je naučni direktor ruskog Instituta za istraživanja svemira, Lev Zelenij.

Planete Sunčevog sistema (Foto: Pixabay)

U izjavi za Tass, Zelenij je rekao da će prva ekspedicija na tu planetu, nazvana "Venera-D", biti poslata krajem ove decenije, i da bi dve do tri godine posle toga mogla biti poslata i druga, dok bi do sredine naredne decenije put Venere krenula treća ekspedicija.

Zelenij je rekao da će deo misija biti modul za sletanje i različiti uređaji za proučavanje atmosfere, kao i da su pregovori sa partnerima iz SAD o ovom projektu zakazani za oktobar, ali da će, zbog pandemije korona virusa, oni možda biti održani putem virtuelnih sastanaka.

Prethodni sveobuhvatan program istraživanja Venere sproveo je nekadašnji Sovjetski Savez, čija svemirska stanica "Venera-13" je u agresivnoj atmosferi Venere, na temperaturi od gotovo 500 stepeni Celzijusa, funkcionisala rekordna dva i po sata.

Kako navodi Ta s s, istraživanja Venere značajna su radi sprečavanja katastrofe usled efekta staklene bašte na Zemlji, kao i u sklopu potrage za životom van naše planete.

Zbog čega astronauti moraju u karantin, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA