Najnovije

OGLASIO SE ADVOKATSKI TIM MCP! Šoć: Žao mi je što su neki u pravnom sistemu pristali da budu sluge poglavnika Mila!

Mere donete u cilju suzbijanja širenja koronavirusa pretvorene su u političke mere i usmerene su samo ka Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i eparhijama SPC u Crnoj Gori, ocenio je koordinator pravnog saveta Mitropolije, sveštenik Velibor DŽomić.

Advokat Dragan Šoć (Foto: Jutjub)

Pritvaranje episkopa Joanikija i sveštenika, kako je kazao, znači "stravičnu zloupotrebu prava" i poništavanja prava na slobodu veroispovesti, te da se radi o "čupanju jednog događaja radi medijske satanizacije i političke diskvalifikacije crkve".

"Prekršeno im je pravo na pretpostavku nevinosti, jer su unapred proglašeni krivim. To je narod prepoznao i odgovorio na nepravdu", kazao je DŽomić u Parohijskom domu u Nikšiću.

DŽomić je kazao da nisu došli da traže milost za Joanikija i sveštenike, već da ukažu na "nepravdu i bezakonje", te selektivnu primenu prava koje je "dobilo svoj vrhunac u poslednja dva meseca".

"Molim građane i vernike da ne nasedaju na dezinformacije. Jedini koji su merodavni u crkvenom smislu da daju saopštenja i stavove crkve jeste naš mitropolit sa crkvenim telima i organima Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke. Sve druge informacije i tumačenja procesa, nemojte da prihvatate kao tačne i istinite. Jedino reč koja dolazi od advokata odbrane jeste reč vladike Joanikija", poručio je DŽomić, apelujući da se ne naseda na provokacije i zloupotrebe sa bilo koje adrese.

On je poručio da bilo kakvo nasilje nije blagosloveno, kao i napadi na bilo koga, "ali ne možemo zbog jednog da svalimo odgovornost na hiljade časnih ljudi".

DŽomić je kazao da su pripremili više dokaza kako je organizovana litija proteklih godina, te istakao da nije postojao plan da se litija organizuje ove godine i da se "niko ne bi krio ni pred Bogom niti Svetim Vasilijem.

"Zna se koliko je narod vezan za Svetog Vasilija Ostroškog. Ovo je bio jedan spontani narodni sabor i molitveni hod, koji je dozvoljen svakom pojedincu", rekao je DŽomić.

On je podsetio da su crkve i verske organizacije Ustavom Crne Gore slobodne u vršenju verskih obreda.

"Ne može se jednom naredbom u ovakvoj situaciji, kada nije proglašeno vanredno stanje, suspendovati Ustav i međunarodne konvencije."

Na pitanje šta će biti odgovor MCP ako se odredi pritvor sveštenstvu, DŽomić je rekao da se situacija odvija iz sata u sat i da je nezahvalnosti prognozirati.

Advokat Sava Kostić, jedan od branilaca osumnjičenih, rekao je da je poziv koji je uručen sveštenstvu i Joanikiju nije pravno valjan akt, jer je u njemu pisalo da se moraju javiti odmah, što, kako je kazao, ne poznaje nijedan zakon.

"Građanin je slobodan, i kada odradi sve ono što je potrebno, nema potrebe da se privodi, kao što je bilo u ovom slučaju. Službenik policije je insistirao da to mora da uradi, da ima naredbu, ne navodeći ko mu je dao tu naredbu, već da je to dobio od svojih pretpostavljenih. Pozivam ga da kaže ko je dao njemu takvu naredbu", rekao je Kostić.

Istakao je da su prilikom dolaska u CB Nikšić smešteni u prostoriju koja nije zadovoljavala uslove u skladu sa aktuelnim privremenim merama.

Podsetio je da se 12. maja, na praznik Svetog Vasilija, na ulicama spontano okupio veliki broj građana, ali i ocenio da je policija sigurno imala operativna saznanja da će do toga doći, jer se, kako je rekao, zna šta taj datum znači za Nikšićane. 

Podsetio je da su za vrijeme Vaskrsa policajci redovno bili prisutni na istoj lokaciji i preduzimale radnje, pa se, kako je kazao Kostić, postavlja pitanje zašto nisu tako postupali i 12. maja.

"Zašto nadležno tužilaštvo nije procesuiralo i odgovorna lica iz CB Nikšić zbog toga što nisu preduzeli zakonom obavezne radnje", dodao je on.

Istakao je da se, u slučaju Joanikija i sveštenika, ne može ponoviti krivično delo, jer su pritvoreni zbog praznika koji se obeležava konkretnog datuma, a "episkop ni sveštenici ne mogu vratiti vreme unazad."

Advokatica Vera Mijanović kazala je da su Joanikije i sveštenici mogu biti saslušani po sat vremena u policiji i tužilaštvu, ali se to nije desilo.

"To je probudilo našu sumnju da se ovde čeka neka instrukcija, i kod mene izazvalo sumnju da tužioci neće moći samostalno da odlučuju u ovim predmetima", rekla je Mijanović.

Danas su, kako je rekla, tražili da se izuzmu tužioci i starešina ODT-a Nikšiću zbog sumnje da su postupali selektivno.

Sveštenik Miodrag Todorović je rekao da je Joanikije na praznik Svetog Vasilija kazao da ove godine, zbog aktuelne epidemije, neće biti litije u Nikšiću, ali da se kasnije narod počeo okupljati i zadržao ispred hrama.

"Onda je došao naš visokopreosvećeni mitropolit i zar je bilo očekivati od mitropolita crnogorskog i vladike Joanikija da kažu tom narodu - izvinite, nismo odavde".

Sveštenstvo je, kako je rekao, povelo građane sa malog prostora ispred hrama i "taj se narod rasejao na dva kilometra". 

"Pitam ove dušebrižnike zdravstvene - da li je veća opasnost pretila u sabijenom prostoru ili na dva kilometra", kazao je Todorović.

Istakao je da je organizator litije Crkvena opština Nikšić i NVO Golijski sabor kulture.

"Ako treba tražiti organizatore onda smo to mi koji smo u tim odborima i telima. U tom telu nije vladika Joanikije i neki sveštenici koji su sad u kazamatima", rekao je Todorović.

Advokat Dragan Šoć, član pravnog savjeta MCP, rekao je da zadržavanje Joanikija i sveštenstva jedan u nizu dokaza sunovrata pravnog sistema u Crnoj Gori, ocenivši da u CG nema vladavine prava.

"Meni je kao pravniku veoma žao što su pojedini ljudi koji su deo pravnog sistema pristali da budu puke sluge političkih naredbi i koji su pristali da svoju profesiju i dignitet ponize i bace. Taj krst će oni morati sami da ponesu, imenom i prezimenom, i nijedno ime ne sme da bude neiskazano, ko god je bude prekršio zakletvu da će zakon sprovodi savesno i nepristrasno", poručio je Šoć.

On smatra da događaj treba pratiti i kao nastavak borbe koju, kako smatra, vlast vodi protiv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koju predstavljaju MCP i eparhije.

Šoć je predsednika države Mila Đukanovića nazvao "poglavnikom", podsetivši na izjavu lidera DPS-a da će stvoriti crkvu.

On je ocenio da je epidemija iskorištena kao alibi da se izvrši dodatni pritisak na crkvu.

Šoć je kazao da je nastavljena politika koja zavađa Crnu Goru i koja je u funkciji izbora koji slede kasnije ove godine.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ocenio da su aktuelni događaji borba protiv Pravoslavne crkve.

"Pokušava da se uništi jedini organizam koji je sačuvao jedinstvo ovog naroda, kako god se ko deklarisao.

Amfilohije je ponovio da je on jedini krivac, a ne Joanikije.

Kazao je da se su se u Manastiru Ostrog pridržavali propisa, te kako veruje je na liturgiji bilo čak i do 10.000 ljudi, iako je zvanično rečeno da je bilo pet do šest hiljada ljudi. 

"Ispoštovali smo sve što je traženo i u Ostrogu se nije dogodilo ništa drugačije nego u Nikšiću, to zna policija i vlast. Zato sam zapanjen da su te mere primenili samo na nikšićku litiju."

Kazao je da se narod "oslobodio straha".

On je kazao da će crkva koju "niko nije uništio" nastaviti svoj rad, bili Joanikije i sveštenici oslobođeni ili ne, ali od države zavisi da li će se ona "osloboditi od bratoubilačkog nasilja koje se pretvorilo u partijsko i ideološko."

Pročitajte OVDE šta je Amfilohije poručio narodu u Nikšiću.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube