Najnovije

PROFESORI PODRŽALI VLADIKU JOANIKIJA: Molimo se da izađeš čvršći i da nas s krstom, koji ti je suđeno nositi, i dalje predvodiš!

Profesori sa crnogorskih univerziteta koji su stali u odbranu SPC oglasili su se povodom hapšenja Vladike Joanikija.

Vladika Joanikije sa svojim narodom (Foto: Jutjub)

Pre dva dana episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

73 profesora uputilo je otvoreno pismo građanima Crne Gore.

“Živimo u vremenu velikih izazova. Veliki izazovi iziskuju i velike ljude. Takav je naš utamničeni vladika Joanikije. Zato ne čudi neprimereno i sigurno neosnovano privođenje i zadržavanje Vladike i nikšićkog sveštenstva. Nije, naime, slučajno što je meta onaj koji stoji na čelu sveštenstva i vernog mu naroda, dosledno služeći Bogu. Sve nas zabrinjava gnusni i ovih dana neočekivani izliv mržnje i nasilja. Oni koji brane Vladiku i svetinje doživljavaju se kao neprijatelji. Drugi, uz hemijska sredstva i krilaticu „postupi po naređenju”, izvršavaju zadatak, misleći da sila Boga ne moli“, naveli su u pismu.

Oni su se pitali protiv koga i do kada će diktatura tako da se ponaša prema svome narodu.

“Da se kod nas ništa ne promeni nabolje, ilustrativno posvedoči sinoćno prikazivanje filma genijalnog Živka Nikolića „U ime naroda”. Neki očigledno i dalje misle da bi državi, a zapravo njima, najbolje bilo bez naroda. Svima su, ne samo u Crnoj Gori, poznate čudodejstvujuće mošti Svetog nam oca Vasilija, slava mu i milost. Kad se to zna, ne čudi što je on na svoj dan prizvao narod, kao Gospod svoje apostole. I naravno, desio se još jednom – narod. Materijalistički i po prirodnim zakonima neshvatljivo, ali po duhovnim zakonima prirodno“, ističe se u pismu profesora.

U pismu se tvrdi da sveštenici nisu mogli da kao vlast ignorišu narod.

“Ne, oni su prigrlili verni narod, i sa njim, nenajavljeno, ali potpuno bezbedno, litijom osveštali grad Svetog Vasilija. Svoje dobre namere i hrišćansku ljubav posvedočio je na najbolji način vladika Joanikije, pozvao na mir i uzdržanost i odazvao se pozivu policije. I umesto da se takav čovek poštuje, trebalo ga je utamničiti. Demonstrirati silu i dokazati da se iza rešetka može naći svako, osim onaj koji treba da bude tu”, navode profesori i dodaju:

“Budući da je stručna javnost podeljena oko novog koronavirusa, koji nas je zaključao i valjda pripremio za ropstvo s težnjom da bolest postane životni stil, a da strah ne napušta medijski prostor, kao da je maska važnija i od odela, onda nama ostaje da bez sumnjičavosti verujemo jedino u Boga i našu Svetu Crkvu, Svetoga Vasiliju i Vladiku. Vladiko, mi nemamo moć, ali se molimo da izađeš čvršći i da nas s krstom, koji ti je suđeno nositi, i dalje predvodiš. Na mnogaja leta”.

Pročitajte OVDE kako Milov sin preti vernicima u CG.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA