Najnovije

VELIKA TAJNA 11. SEPTEMBRA: FBI greškom objavio ime diplomate moćne zemlje koji je pomogao teroristima Al Kaide (VIDEO)

FBI je slučajno otkrio ime saudijskog zvaničnika za kojeg se veruje da je pomogao dvojici otmičara Al-Kaide koji su bili umešani u napad na Pentagon 11. septembra, nakon što je godinama to bila tajna.

11. septembar (Foto: Jutjub)

Ime je nehotice ostavljeno nezaštićeno u sudskom podnesku nezapečaćenom prošle nedelje u toku tekuće tužbe porodica žrtava 11. septembra protiv saudijske vlade, koju optužuju za saučesništvo u terorističkim napadima. O "grešci" je Jahu NJuz izveštavao u utorak - u vreme kada je Ministarstvo pravde već povuklo podnesak, odbijajući da komentariše kako je greška napravljena.

Ali podnesak - deklaracija pomoćnice direktora za borbu protiv terorizma FBI-ja DŽil Sanborn - već je primećen: ime Muaed Ahmed al-DŽarah, srednjeg zvaničnika saudijskog Ministarstva spoljnih poslova, dodeljenog ambasadi u SAD u 1999. i 2000. godini, sada je javno. Katastrofalan kolaps nacionalne sigurnosti, zbog objave imena, koji su podrazumevale administracije Trampa, Obame i Buša, nije se ostvario, iako je zastupnik porodica žrtava pocrveneo.

"To pokazuje da postoji potpuna zataškavanje saudijske umešanosti", izjavio je u utorak portparol Bret Iglson, objašnjavajući da Jarahova umešanost govori o "hijerarhiji komandovanja koja dolazi od otmičara iz saudijske ambasade do odeljenja za islamske poslove Los Anđelesa".

Ovo je velika greška.

Veruje se da je DŽarah naložio još dvojici saudijskih državljana, radikalnom svešteniku Fahadu al-Tumairiju i osumnjičenom saudijskom obavještajnom agentu Omaru al-Baioumiju, da dvojici otmičara obezbijede stan u Los Angelesu, bankarske račune i puno novca. Iako su imena Tumairi i Baioumi deklasifikovana 2016. godine, kada su zloglasnih „28 stranica“, zaštićene u izveštaju Komisije od 11. septembra, konačno objavljene, ime čoveka koji ih je „optužio“ da su u osnovi čuvali otmičare ostalo je državna tajna.

U stvari, agencija je učinila neverovatne stvari da sakrije DŽarahovo ime, tako što godinama nije na sudu imenovala porodice žrtava. U septembru porodičnim advokatima je konačno dozvoljeno da vide dugo zaštićeno ime, ali samo ako su obećali da ga neće otkriti svojim klijentima ili javnosti. Dodajući uvredu, istog dana generalni tužilac Vilijam Bar podneo je zahtev da se svi ostali materijali koje je on žele proglasili „državnom tajnom“, čime bi ih trajno izbacili iz ruke.

Kolosalna ironija, Sanborneova deklaracija trebalo je da podrži Barovu "državnu tajnu" - tvrdnju da bi DŽarahovo ime i druge informacije koje su porodice žrtava želele da oslobode prouzrokovale "značajnu štetu nacionalnoj bezbednosti" ako se objave u javnosti. Ostali relevantni materijali uključuju "izveštaje o intervjuima, telefonske i bankovne zapise, izvorne dokumente i informacije stranih vlada." i čini strane vlade manje spremne za saradnju s FBI-om.

Porodice žrtava 11. septembra konačno bi mogle podneti tužbu protiv Saudijske Arabije tokom 2016. godine, tvrdeći da je Kraljevina pružila materijalnu podršku napadima nakon što je Kongres ukinuo veto tadašnjeg predsednika Baracka Obame na Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma. Pre toga, Rijad je bio zaštićen suverenim imunitetom. Kraljevstvo je oštro negiralo bilo kakvu umešanost u napade.

Ministarstvo pravde takođe se suočava sa pravnim izazovom istražnog odbora 11. septembra, koji je prošle godine izneo navode da je zataškavanje advokatske komore Sjedinjenih Država pomoglo u postupku Velike porote. Tužbi se pridružilo i nekoliko porodica žrtava i vatrogasna jedinica Franklin Skuer-Munson.

Zapad je ušao u Drugi svetski rat, jer im je trebao Hitler za rušenje SSSR-a. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA