Najnovije

PUTIN ODUSTAO OD IMIDŽA MAČO LIDERA: Predsedniku Rusije su geopolitičke igre zanimljive, a karantini dosadni

Da ste ove nedelje slušali obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, pomislili biste da je Rusija već pregrmela najgore u borbi protiv pandemije korona virusa.

Vladimir Putin (Foto: Kremlin.ru)

Međutim, tek što je Putin proglasio kraj "neradnog perioda", kako on voli da naziva karantin, zemlja počela da niže crne rekorde - najpre je zabeležila najveći broj novoobolelih u jednom danu, a zatim je pretekla Španiju i postala druga na svetu po broju ukupnom broju zaraženih.

Da situacija bude gora, nakon premijera i dvoje ministara, i portparol Kremlja Dmitrij Peskov završio je u bolnici zbog korone.

Osim što je krajem marta posetio moskovsku bolnicu obučen u žuto hazmat odelo, Putin je od početka krize napustio svoj imidž lidera snažnog lidera. Jednom nedeljno održava video-konferencije sa zvaničnicima vlade i regonalnim guvernerima, ali sve vreme deluje kao da se dosađuje - zavaljen u stolicu igra se sa olovkom, a na licu ima odsutan izraz.

Ovako izolovan od ljudi koji mu inače dostavljaju dobre informacije kako bi izbegli njegov bes, čini se da shvata svu složenost krize u Rusiji.

- On se preobratio iz političara u misionara i oseća odgovornost prema istoriji, a ne prema narodu. Geopolitičke igre su mu zanimljive, a karantini dosadni -  analitičarka Tatjana Stanovaja.

Dok se korona širi Rusijom, Putin je odgovornost prebacio na regionalne lidere, a gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina zadužio je da rukovodi kriznim štabom. Iako je ekonomiji dao zeleno svetlo da se pokrene, odluke o tome kako će se to tačno sprovesti takođe su na regionalnim guvernerima.

Ovakvu decentralizaiju moći, nakon što je dve decenije radio upravo suprotno, Putin sprovodi da bi izbegao odgovornost za krizu i eventualne greške. Međutim, time je izgubio mačo imidž koji ga je toliko drugo održavao na vlasti.

- On više ne liči na jakog vođu. NJegova mačo harizma mu je svih ovih godina davala moć. Poštovali su ga čak i oni koji su bili protiv njega. Sada izgleda kao stari i bolesni vuk - ocenio je politikolog Aleksadar Kinev.

Pročitajte OVDE šta je Donald Tramp poručio Amerikancima.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA