Najnovije

REŠENA MISTERIJA, EVO ZAŠTO SEVERNI POL KLIZI KA RUSIJI! Naučnici došli do šokantnog otkrića, ali tu nije kraj!

Istraživači iz Velike Britanije i Danske analizirali su satelitske geofizičke podatke tokom 20 godina i otkrili da je premeštanje Zemljinog severnog magnetnog od Kande prema Sibiru, odnosno Rusiji određeno „konkurencijom“ dva jaka magnetna fluksa (magnetna toka) od kojih se jedan nalazi pod severnom Kanadom, a druga ispod sibirske ploče.

Antarktik (Foto: pixabay. com)

„Važnost ova dva lokaliteta u određivanju strukture magnetnog polja u blizini severnog magnetnog pola poznata je već nekoliko vekova. Istorijski gledano, kanadska lokacija je bila jača, ali u poslednjih nekoliko decenija kanadski lokalitet je oslabio, a sibirski je ojačao, i to objašnjava zašto se pol pomera sa svog istorijskog položaja", rekao je Filip Livermor sa Univerziteta u Lidsu. Studija je objavljena u časopisu "Nature Geoscience", prenosi RIA Novosti.

Kao što je precizirano, u periodu od 1970. do 1999. godine, promene u interakciji između omotača i jezgra planete dovele su do širenja područja magnetnog toka ispod Kanade, smanjujući snagu magnetnog polja unutar njega. To je bio razlog za ubrzan "odlazak" severnog magnetnog pola.

Prethodno su geolozi NASA utvrdili da pomeranje ose Zemlje može biti povezano i sa završetkom ledenog doba i kretanjem i preraspodelom vode na planeti. 

Ovo saznanje ne znači i rešenje problema, jer se predviđa da će se trend pomeranja Severnog pola ka Rusiji nastaviti i narednih godina.

Kada je reč o svakodnevnom životu, brzo pomeranje severnog magnetnog pola Zemlje dovelo je do potrebe za učestalijim ažuriranjem navigacionih sistema, uključujući i onih koji se koriste za prikazivanje geografskih mapa na mobilnim telefonima.

PročitajteOVDE  šta to Rusija neće dozvoliti SAD a tiče se Kine.

Izvor: Informer/ria. ru

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA