Najnovije

SKANDAL U AUSTRIJI: Ustaše se okupile u gomili da kupe Blajburško polje, već imaju 48.000 kvadrata

Počasni blajburški vod (PBV) kupio je još jednu parcelu veličine 18.000 kvadrata na Blajburškom polju, gde se svake godine u maju održavaju komemoracije ubijenima u posleratnim likvidacijama, što je austrijska liberalna stranka Naos nazvala skandalom, piše austrijski dnevnik Klajne cajtung.

Ustaški skup. (Foto: Jutjub)

"Uz postojećih 30.000 kvadratnih metara koje trenutno poseduje, Počasni blajburški vod je kupio dodatnih 18.000 kvadrata", piše austrijski dnevnik koji je na uvid dobio kupoprodajni ugovor.

Dosadašnji vlasnik zemljišta je potvrdio prodaju ali je odbio da iznese detalje.

Generalni sekretar tog voda Tomas Baumgertner takođe je odbio da komentariše vest o kupovini još jedne parcele, prenela je Hina.

"Ja o tome ne znam ništa. Može biti da se radi o planovima predsednika voda", rekao je Baumgertener.

Dodao je i da je njemu teško da dođe do predsednika tog voda Vice Vukojevića.

Austrijska liberalna parlamentarna stranka Naos oštro je kritikovala prodaju poljoprivrednog zemljišta u druge svrhe.

"Ovo je prvoklasni skandal ako se još sad pokušava i zvanično odobriti ova protivpravna prodaja”, rekao je za austrijski dnevnik portparol Neosa za Korušku Markus Unterdorfer-Morgenštern.

List pise da se koruški premijer Peter Kaiser zalaže za “izmeštanje” blajburške komemoracije, koja se ove godine zbog pandemije korona virusa održava izvan austrijske teritorije.

On je, kako se navodi, od saveznog ministra unutarnjih poslova Karla Nehamera zatražio da se u okviru bilateralnih razgovora s Hrvatskom postigne premeštanje ove komemoracije vana ustrijske teritorije.

Inače, blajburška komemoracija poslednjih godina izaziva dosta, uglavnom negativnih, reakcija austrijske javnosti a manifestacija se svake godine održava uz sve strože bezbednosne mere.

Dozvolu za održavanje mise prošle godine uskratile su i lokalne crkvene vlasti ali je misa, s obzirom na to da se skup održava na privatnom posedu, ipak održana.

Zbog komemoracije u Blajburgu Austrija je i promenila svoj zakon o zabranjenim simbolima koji je proširen i na one iz vremena NDH, pa je njihovo isticanje u Austriji sada kažnjivo.

Milogorac predlagao da se mitropolit Amfilohije razapne na Vezirov most! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA