Najnovije

DA LI ĆE MERKELOVA ODLOŽITI PENZIJU? Partija nije našla dostojnog naslednika

Iako je nemačka kancelarka Angela Merkel odavno najavila da planira da se penzioniše po isteku mandata 2021. godine, mnogi se pitaju da li će i nakon toga voditi zemlju imajući u vidu odličan rejting tokom pandemije korona virusa, kao i svađe unutar stranke, piše Dojče vele.

Angela Merkel (Foto: ria.ru)

Kako ocenjuje, ako se kod Merkel ponekad ranije mogao primetiti umor od visoke politike, od toga nije bilo ni traga tokom pandemije korona virusa.

"Poslednji nastup u Bundestagu svedoči o tome. U zvaničnom protokolu je zapisano koliko je aplauza dobila ne samo od Demohrišćana, već i od poslanika Socijaldemokrata, čak i opozicionih Liberala, Zelenih pa i Levice", ukazuje DW.

Kako navodi, Merkel je krizna menadžerka tokom verovatno najveće krize koja je zadesila Nemačku poslednjih decenija.

"U Nemačkoj i inostranstvu mahom žanje pohvale, u vanrednim okolnostima se zalaže za vrednosti EU", navodi DW.

Ukazuje i da je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, bivši bavarski premijer, koji je uvek imao ambivalentan odnos prema kancelarki, rekao početkom maja da "ne može poreći kako je u poslednje vreme više puta čuo zamisao" da Merkel i na sledećim parlamentarnim izborima 2021. bude demohrišćanska kandidatkinja za kancelarku.

"Kuhinja glasina je proključala. Pogotovo jer kancelarkin CDU ima velikih muka da pronađe novo rukovodstvo i kandidata, a da se to ne pretvori u kopanje unutarstranačkih rovova", navodi DW.

Kako ističe, pojačala se i podrška građana demohrišćanima pošto su mahom zadovoljni kako vlast reaguje u vreme korona virusa. Prema poslednjim anketama, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) ima podršku između 38 i 39 odsto građana, što je čak 15 odsto više nego pre krize.

Merkel je, međutim, najavila da se povlači u oktobru 2018. godine, posle očajnih izbornih rezultata na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hesenu, za koje su mnogi nju okrivili.

Ona je tada rekla da će voditi Vladu do kraja mandata 2021. i da se više neće kandidovati.

DW navodi da su poslanici demohrišćana puni reči hvale za kancelarku, ali da izbegavaju da izjavama raspale glasine, prema kojima bi kancelarka ipak mogla da se predomisli.

"Kancelarka u međunarodnoj i domaćoj javnosti ima izvanredan ugled. Među političarima, donosiocima odluka, ljudima", rekao je poslanik Marko Vandervic za DW.

NJegov kolega iz poslaničkog kluba CDU Heribert Hirte, ipak, ne veruje da Merkel može da se predomisli.

"Donela je odluku. NJena je snaga da se drži odluka donetih posle pažljivog vaganja, da ih se drži čak i kada naiđu bočni vetrovi", poručio je on.

Josipović izjavio da hrvatska vlada pomoću Blajburga rehabilituje ustaštvo! Više o tome OVDE.

Izvor: Dojče Vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA