Najnovije

"Neki žele da Srbi nestanu iz Crne Gore!"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi da bude preoštar u iznošenju stavova, ali da ipak primećuje da „neki žele da srpski narod u Crnoj Gori ili prihvati asimilaciju, ili ode u Srbiju, kao svoju maticu“.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

On je to rekao u razgovoru sa predstavnicima srpskih političkih i kulturnih organizacija iz Crne Gore, a povodom krize koja je nastala hapšenjem vladike Joanikija i sveštenika SPC. Vučić je poručio i da Srbi u Crnoj Gori nisu sami i da je Srbija uz njih.

- U tom razgovoru primetio sam čak i strah da neko može da planira da rešava problem s našim narodom na isti način kao što je rešavano u drugim delovima Jugoslavije. Ne verujem, niti želim da verujem da se to planira, ali sam zabrinut kao predsednik Srbije - rekao je Vučić i ukazao da u Crnoj Gori, na primer, predstoji popis stanovništva, u kojem se može dogoditi da nestane Srba.

- Rekao sam im da će Srbija biti uz svoj narod, uz srpsku crkvu, da poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da ćuti, da zanemi pred onim što se njenim ljudima i narodu dešava - naglasio je Vučić.

A crnogorski režim i juče je nastavio sa progonom SPC. U petak nešto posle ponoći, vladika Joanikije i sveštenici SPC, posle 72 sata u pritvoru, pušteni su na slobodu, a već narednog jutra Osnovno tužilaštvo u Nikšiću podiglo je optužnicu protiv njih. Oni se u optužnici terete za krivično delo „nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“ za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do godinu dana.

Vladika Joanikije se posle izlaska iz pritvora obratio velikom broju građana koji su ga čekali, poručujući da se treba spremiti za dugu borbu za slobodu vere i dostojanstvo svakog čoveka.

- Borbu koju ćemo nastaviti pravim božijim sredstvima - istinom, pravdom i ljubavlju prema otadžbini. Na dan Svetog Vasilija bio je organizovan molitveni hod, a ne okupljanje, posle čega se narod razišao. Problemi su nastali tek kad se vlast umešala. Žao mi je što naše vlasti ratuju sa NJegošem, a sada i sa Svetim Vasilijem, koji je oduvek okupljao svoj narod. Komunističke vlasti su nakon rata pokušale da osnuju sanatorijum za zarazne bolesti u Ostrogu, kako narod ne bi dolazio u taj manastir. Tadašnji iguman im je rekao: „Stavite mitraljez pred ćivot Svetog Vasilija, opet će narod dolaziti“ - naveo je on.

Ovo je scenario koji je CIA namenila Srbiji! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA