Najnovije

500 MILIONA DOLARA ZA REMONT: Američka vojna baza na Aljasci promeniće svoj pristup obuci novih pilota za vojnu akciju!

U planovima Pentagona za nadogradnju baza za obuku se već dugo nalazi na zadnjem mestu, ali situacija bi se mogla promeniti ukoliko vojska ne smanji troškove zbog ekonomskih efekata globalne pandemije koronavirusa.

F 35 (Foto: pixabay. com)

Zajednički pacifički domet kompleks na Aljasci (JPARC), udaljena američka vazduhoplovna baza koja je od početka hladnog rata zadužena za obuku pilota početnika za stvarne borbene situacije, očekuje veliki remont koji zahteva od Pentagona iznos od 500 miliona dolara finansijskih sredstava, po rečima vojnih zvaničnika.

Očekuje se da će JPARC dobiti visokoprofilne simulatore raketa zemlja-vazduh neophodne za obuku pilota u izbegavanju modernih sistema protivvazdušne odbrane za 12 do 18 meseci, a verovatno i 11 jedinica ranije verzije mlaznog aviona F-35, zvane F -35 za vežbe. Dok se odluka o prebacivanju aviona F-35 još uvek suočava sa Kongresom, ako prođe, instruktori, nazvani 18. agresorska eskadrila, moći će obučavati pilote F-22 i F-35 za susrete sa protivničkim vršnjacima, kao što su ruski avioni Su-57 pete generacije ili kineski J-20.

Napori za modernizaciju nastaju iz razloga što Pentagon traži promenu paradigme: od fokusiranja na kopnene snage, korišćene u dve decenije borbe protiv terorizma, do fokusiranja na suprotstavljanje Rusiji i Kini, koje Bela kuća pod Trampovom administracijom smatra mogućim protivnicima.

JPARC je, kao i mnoge druge baze, dobio malo pažnje od komande vazduhoplovnih snaga, koje su se uglavnom fokusirale na modernizaciju drugih favorita, poput vazduhoplovne baze Nelis, rekli su vojni zvaničnici. Ali tim bazama, za razliku od JPARC-a, nedostaje prostora za velike vežbe kao i za dalje širenje, tvrde oni. U isto vreme, bez finansiranja novih simulatora i mlaznjaka, JPARC ne može pravilno obučavati pilote za vrhunske američke avione, koristeći zastarele F-16 da bi se predstavljali kao protivnici – što je daleko od modernog ruskog i kineskog mlaznog aviona.

Međutim, nadogradnja vazdušne baze može biti odložena. Veliki ekonomski pad uzrokovan globalnom pandemijom koronavirusa mogao bi primorati Ministarstvo odbrane da smanji troškove i ponovo stavi JPARC na zadnje mesto u smislu ulaganja u njegovu modernizaciju.

Pročitajte OVDE  zašto bi se Bajden trebao plašiti Trampa.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA