Najnovije

DOK NAROD GLADUJE, AMERIKA IZDVAJA 111 MILIONA ZA OVO: NGSV program za vojsku! Misle da će ovako pokoriti svet!

Američki 75. rendžerski puk, Zelene beretke i druge kopnene snage specijalnih snaga SAD-a dobiće konvencionalno oružje sledeće generacije (NGSV).

Američki vojnik (Foto: army.mil)

Mi smo entuzijastični zagovornici 6.8 mm oružja sledeće generacije “, rekao je pukovnik DŽoel Babit, izvršni oficir Programa snaga za specijalne operacije, nedavno za military. com. "Očekujemo da će u našim formacijama biti oružja naredne generacije". Vojska SAD je u završnoj fazi procene prototipa NGSV. Razvijaju ih DŽeneral Dinamiks Ordnans (General Dynamics Ordnance), Taktikal Sistems Ink. (Tactical Systems Inc.), Tekstron Sistems (Textron Systems) i Sig Sojer Ink (Sig Sauer Inc).

Namena oružja je zamena 5,56 mm  M4A1 i automatskog oružja M249 u pešadiji i drugim jedinicama za blisku borbu.

Ako nema problema i kašnjenja, službenici za modernizaciju vojske će izabrati obe zamene oružja, nadamo se iz iste kompanije, do 2022. godine, a onda će već biti isporučeni trupama godinu dana kasnije.

PEO SOF Vorior (PEO SOF Warrior) sarađuje s vojskom kako bi postao deo NGSV plana za borbu na terenu, tokom petogodišnjeg plana odbrane, rekao je Babit.

Komanda američkih snaga za specijalne operacije nije uvek odobravala programe konvencionalnog oružja. Primer je KSM25 sistem ciljanja za borbu, koji je bio poznat kao “Kažnjavač” (Punisher).

Tokom operativne procene, elementi 75. rendžerskog puka odbili su da ponesu KSM25 sa sobom prilikom napada na utvrđene neprijateljske položaje u Avganistanu, prema neimenovanim izvorima.

Vojnici su smatrali da je KSM25 pretežak i takođe su bili zabrinuti da ograničeno osnovno opterećenje od 25 mm metaka nije dovoljno da opravda izvlačenje M4A1 iz misije.

Čini se, međutim, da je NGSV u sve evaluacije uključio snage za posebne operacije.

"Naši operateri su od početka na dodirnim tačkama vojnika, i sve vreme smo blisko sarađivali sa (Izvršnim uredom programa) vojnicima," rekao je Babit. "Naši operateri ... pružaju povratne informacije kako bi poboljšali oružje."

Varijanta automatske puške NGSV-a toliko je obećavajuća da PEO SOF Vorior možda neće ići napred sa odvojenim naporima da razviju lagan mitraljez sa komorom za 6,5 mm Kridmur, dodao je.

Trenutno smo odložili naš 6.5 mm mitraljez Kridmur dok čekamo rezultate oružja sledeće generacije “, rekao je Babit.

Program oružja sledeće generacije (NGSV) je iterativni, prototipizacioni program, koji služi da razvije smrtonosnost odreda za borbu protiv pretnji, u saradnji sa vojnicima da bude operativno relevantan.

Napori na prototipiranju NGSV-a sastoje se od puške (NGSV-R) i automatske puške (NGSV-AR) sa zajedničkim uloškom od 6,8 mm i kontrolom vatre (NGSV-FC) između dva sistema. Prvi test prototipa trebalo je da bude na proleće 2020., ali o tome nema informacija, a poslužiće i kao „dijagnostički test“ za obaveštavanje prodavca o njihovim trenutnim performansama. Drugi test prototipa, koji počinje početkom januara 2021. godine, obavestiće selekcioni tim o performansama ovih sistema. Iako su specifičnosti osetljive na konkurenciju, NGSV-R, NGSV-AR, NGSV-FC i 6,8 mm municija biće kompatibilni sa svim trenutno korišćenim omogućenim elementima, istovremeno pružajući otvorenu adaptivnu vojničku arhitekturu (ASA) da se integriše sa razvojnim uređajem programi.

Očekuje se da će tri izvođača radova izabrana u 2019. godini - Sig Sojer, DŽeneral Dinamiks-OTS i Tektron Sistems - sledeće godine isporučiti 38 prototipskih pušaka i 28 prototipskih automatskih pušaka, zajedno sa 660.000 metaka municije za testiranje i procene vojnika, prema budžetskim dokumentima.

ukupno, tokom narednih pet godina vojska planira da kupi mešavinu od više od 120 000 novih lakih mitraljeza i pušaka.

Sve u svemu, nabavke pokazuju da bi samo oko četvrtine od 485.000 vojnika aktivnih snaga moglo dobiti priliku da nose ovo oružje.

U isto vreme, servis razvija napredni sistem za upravljanje vatrom za novu 6.8 mm pušku i automatsku pušku. Zamišljeno je da prevaziđe optiku koju trenutno koriste vojnici na svojim lakim mitraljezima i puškama.

Vojska želi da jedinica sadrži optiku sa promenljivim napajanjem za snimanje na kratke i duge domete, integrisani daljinomer, balistički kalkulator i digitalni displej koji u skladu sa budžetskim dokumentima mogu da obezbede prilagođenu ciljnu tačku.

A nabavke za te sisteme za kontrolu vatre daju nagoveštaj kako će se brzo prikupiti zalihe NGSV-a. Oni žele da kupe skoro 4.000 sledeće fiskalne godine, udvostručujući taj broj za 2023. i 2024. godinu, dok do fiskalne 2025. godine ne kupe ukupno 121.773.

Vojni zvaničnici traže 111 miliona dolara da nastave prototipiranje NGSV-a u budžetskom zahtevu za fiskalnu godinu 2021. godine. Početno finansiranje koje je program dobio u fiskalnoj godini 2020. bilo je 35,8 miliona dolara, tako da za 2021. vojska traži više od dvostrukog iznosa jer se čini da je to obećavajući program.

Odbegli džihadista otkrio vezu Pentagona sa Islamskom Državom, više o tome OVDE!

 

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA