Najnovije

"Koliko je novca zaista dato za medicinsku opremu?!"

U toku vanrednog stanja, Aleksandar Vučić je izašao sa izjavom "znaju kako bi krali pare, pa misle da bi tako i drugi, borimo se za svaki respirator", rekavši da će o nabavci medicinske opreme izaći u javnost kad sve prođe. Vanredno stanje je ukinuto, a izveštaja i dalje nema, kazao je predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas na današnjoj lajv konferenciji na Fejsbuku.

Aleksandar Vučić (Foto: predsednik.rs)

U toku tih dana Vučić je pokazao deo stvari koje su kupljenje i rekao da smo za nabakvu te opreme ukupno platili 370 miliona evra. On je pokazao respiratore, oksigenatore, toplomere, hirurške maske, rukavice, odela, N95 maske i rekao da su nabavili 12 miliona rukavica, 13 miliona N95, 13 miliona hirurških maski, koje su stigle i još 50 koje se očekuju, 100 oksigenatora, dok je za respiratore rečeno da je plaćeno 1.000 komada - kazao je Đilas

Mi smo napravili našu računicu, pojedinačne cene smo uzeli sa sajta "Alibaba" i izračunali ukupan iznos nabavljene opreme, rekao je lider SSP.

- Pošli smo od toga da je kupljeno 80 hiljada maski (0.25 evra) i izračunali smo da je država dala 20 miliona evra. Cena rukavica je 0.09 evra, te je za to je potrebno 1.08 miliona evra. Posle su kupljeni oksigenatori, cena je oko 300 evra, to je 30.000 evra. Za zaštitna odela, čiji komad košta devet evra, računali smo da su ih nabavili za sve zdravstvene radnike u Srbiji (devet miliona radnika) i došli smo do ukupne cifre od 81 milion evra. Kupljeni su i viziri, pojedinačna cena je 0.5 evra, ukupna je 4.5 miliona evra. Zaštitne naočare, pojedinačna cena iznosi 1.2 evra, a ukupna cena 10.8 miliona evra. Pulsni oksimetri, računali smo da je uzeto 10.000 po ceni od 10 evra, čime ukupna cena iznosi 70.000 evra i na kraju, za toplomere smo računali da je Srbija kupila 100.000 komada, po pojedinačnoj ceni od sedam evra, to je ukupno 700.000 evra. Računali smo i transportne troškove. NJih smo kalkulisali po ceni od 400.000 evra, i tu smo došli do toga da je prevoz za to koštao dva miliona evra.

Uzevši u obzir i da su cene opreme poskupele, jer je vanredno stanje u pitanju, došli smo do ukupnog iznosa od 179, 480 miliona evra, dodao je predsednik SSP. 

Vi ste rekli da ste platili 370.000 miliona evra. Šta ste platili, koliko čega ste zaista toga kupili? Dajte da vidimo zvanične izveštaje, fakture. To je ogroman iznos novca. Verujemo da je u vreme pandemije bilo potrebno nabaviti sve to, jer je epidemiolog Predrag Kon rekao da ništa od toga nismo imali. Očekujem od Vučića, a pre svega od Vlade Srbije da nam dostavi ugovore, fakture i svu ostalu dokumentaciju koja je pratila nabavku u vreme pandemije koronavirusa. Građani žele da se uvere da je sve kupovano bez provizije i bez ugrađivanja, kao i da je to zaista bilo neophodno tako uraditi.

Nastavlja se dezintegracija lažne države Kosovo! Više o tome OVDE.

 

Izvor: Direktno

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA