Najnovije

PROFESOR JEVTIĆ OTKRIO SVETSKU ZAVERU: Amerikom vladaju hrišćanski cionisti! Jerusalim je ključ!

Nalazimo se u svetom mesecu posta  za sve muslimane Ramazanu. Mesec  se karakteriše što većim  vezama sa Bogom za svakog ko  veruje u islam isto kao i za teme koje su od primarne važnosti za islamski svet. Angažovanje  muslimana u ostvarivanju važnih ideja vezanih za samu suštinu vere je zbog toga  posebno vidljivo tokom Ramazana. To je bio osnovni razlog zbog čega je vođa islamske revolucije Ajatolah Homeini poslednji petak meseca Ramazana proglasio danom Al Kudsa što je arapsko ime za Jerusalim. Značaj Jerusalima kao inspiracije za islamsku revoluciju 1979. vidi se iz podatka da je vođa palestinskog naroda Jaser Arafat bio prvi strani lider koji je posetio  Iran posle uspešno izvedene  islamske revolucije.

Miroljub Jevtić (Foto: Jutjub)

Piše: Miroljub Jevtić

Čitaoci se verovatno pitaju zašto je Ajatolah Hoemini izabrao da od svih  islamskih državnika prvo pozvao Arafata i zašto je utvrdio  dan al Kudsa. Razlog je vrlo jednostavan  u islamu  postoje tri najznačajnija sveta mesta: Meka, Medina i Jerusalim. Prema islamskom učenju islam je bitno politička religija. Islamska zajednica se stoga ostvaruje kao državna zajednica. Zato bi u principu svi muslimani morali da žive u jedinstvenoj islamskoj državi. Samim tim sveta mesta bi bila u toj državi a dok se to ne ostvari sveta mesta moraju biti pod političkom kontrolom pojedinačnih islamskih država. Kako znamo Meka i Medina su u tom statusu, ali je Jerusalim  pod upravom Izraela. Stoga je zadatak svakog muslimana da učini sve što je u njegovoj moći da  se Jerusalim vrati pod punu državnu kontrolu neke muslimanske zajednice. U ovom trenutku čitav islamski svet smatra da ta politička zajednica treba da bude buduća  nezavisna i međunarodno priznata država Palestina.

Poseta Jasera Arafata bila je  motivisana  tim razlogom. Ajatolah Ruholah Homenini  hteo je da pokaže da  revolucija koju je on  uspešno izveo nije za cilj imala samo političku promenu u Iranu, već da su njeni ciljevi opšte islamski  a najvažniji od svih da Jerusalim postane deo palestinske države. Zato je i određen dan Al Kudsa i to baš u poslednji petak meseca Ramazana.  Petkom se u podne bez obzira na  Ramazan  ili ne održava  podnevna najvažnija dnevna molitva, a posle nje se izgovara hutba-politički obojena propoved koja okupljene vernike obaveštava šta je njihov  najvažniji  politčki cilj.Nema važnije hutbe nego  hutbe u poslednji  ramazanski petak. Dakle ideja  ajatolaha Homeinija bila je da se tom najvažnijom hutbom u   godini vernici podsete da  za njih nema važnijeg dokaza da su muslimana od truda za  stavljanje Jerusalima pod  kontrolu Palestine.

Upravo zbog toga propao je  Trampov  ''Dogovor veka'' kojim je on hteo da  zauvek reši palestinsko-izraelski spor. Trampov plan je predvideo da Jerusalim bude glavni grad Izraela, a to je za Palestince i muslimane neprihvatljivo. Tako  se u ovom momentu sasvim jasno vidi da je pitanje suvereniteta nad Jerusalimom kvadratura kruga. Jer nijedna strana iz teoloških razloga ne sme da  se odrekne  Jerusalima. Za Jevreje jerusalimsko brdo hrama  je  mesto  na kome je postojao Solomonov  hram. On je  srušen   do temelja od strane Rimljana 72. godine. Osnovna ideja jevrejske teologije jeste da  hram ponovio izgrade da bi tu mogli da prinose žrtvu. Zato što je  jerusalimski hram  jedino mesto gde Jevreji mogu prineti žrtvu, a bez toga nema punoće jevrejske vere. Sa druge strane muslimani su na mestu Solomonovog hrama podigli dve  džamije Al Aksu i Kupolu na steni. Te dve  džamije čine  treće sveto mesto islama. Važno je  istaći   da u vreme kada su na tom mestu podignute ove dve džamije, jevrejski hram nije postojao već  više vekova. Dakle nisu muslimani odgovorni za rušenje hrama i nisu ga oteli Jevrejima. Do momenta osvajanja Jerusalima od strane muslimana 637. godine grad je bio u sastavu Vizantije. Sa tog mesta  je prema islamskoj teologiji muslimanski verovesnik Muhamed na svom krilatom konju  koji se zvao Burak odeleteo u nebo. Video raj, pakao, božje poslanike, osetio Alaha. Jer ljudima nije dato da Alaha vide. Da bi se izgradio jevrejski hram potrebno je ukloniti džamije. A za muslimane to je kao ubod noža u srce.

 

Iz ovoga se vidi  da je pitanje hrama kvadratura kruga. To je najvažniji problem svetske politike koji onemogućava mir između Jevreja i muslimana. Ali i  muslimana i SAD, jer Amerikom vladaju takozvani hrišćanski cionisti. To su ljudi koji su na vlast doveli  i  Ronalada Regana i Buša mlađeg i sada Donalda Trampa. Za  hrišćanske cioniste uslov da oni odu u raj jeste Jerusalim pripadne Jevrejima. Znači oni fugurativno rečeno više vole  Izrael nego SAD. Šta je onda rešenje?

 

Rešenja nema bez dogovora obe strane. Tek kad  se ove dve zajednice dogovore moguć je trajni mira. Čini mi se da bi najbolje bio da se o tome organizuje referendum obe strane. A  da se onda na osnovu toga traži zadovoljavajuće rešenje.

 

Nastavlja se dezintegracija lažne države Kosovo! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA