Najnovije

TENZIJE SE NE SMIRUJU MEĐU NUKLEARNIM SILAMA: Kina proglasila Galvansku dolinu svojom teritorijom, Indija hitno šalje vojsku (VIDEO)

Preko 250 vojnika iz Indije i Kine učestvovalo je u tuči 5. maja u oblasti Ladakh tokom patroliranja granicom. Od tada, dve strane počele su agresivno raspoređivanje dodatnih trupa da zahtevajući kontrolu nad Rečnom dolinom, koja je od 1962. žarišna tačka.

Indijska vojska (Foto: indianarmy.nic.in)

Indija je poslala dodatne trupe u spornu dolinu Galvan nakon što je Kina proglasila region kao svoju teritoriju i rasporedila stotine vojnika Narodne oslobodilačke vojske u desetine šatora.

Pozivajući se na izvore odbrane, Ekonomik tajms je objavio da se vojnici šalju i iz drugih oblasti, takođe u dolinu Galvan.

- Strogi protokoli zbog pandemije korone prestaju da se poštuju jer je situacija eskalirala - rekli su indijski izvori odbrane.

Narodna oslobodilačka armija potvrdila je da su uspešno obnovili "status kvo" u dolini Galvana državnim novinama, objavio je u ponedeljak Global Tajms.

Kineske granične odbrambene trupe "su pojačale mere granične kontrole i preduzele potrebne korake kao odgovor na nedavnu, ilegalnu izgradnju odbrambenih objekata preko granice u kinesku teritoriju u oblasti doline Galvan".

Međutim, Indija smatra Galvansku dolinu kao deo Aksai Čin, za koji  NJu Delhi tvrdi da je njegova teritorija, ali trenutno je pod kineskom kontrolom. Prošlog novembra, Indija je objavila političku kartu sa detaljima granica na kojoj je prikazan Aksai Čin, kojim trenutno upravlja Kina, kao deo indijskog Ladakha. Kinesko ministarstvo inostranih poslova žestoko se protivilo potezu NJu Delhija u Kašmiru.

Ipak, tvrdnjom da se region doline Galvan nalazi na kineskoj teritoriji, "vojni izvor" je za Global tajms rekao da su "akcije indijske vojske ozbiljno prekršile sporazume Kine i Indije o graničnim pitanjima, narušile teritorijalni suverenitet Kine i naštetile vojnim odnosima dveju zemalja."

Milo tera vladike na robiju, hoće da etnički očisti Crnu Goru. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA